Når lystfiskeres overdrivelser straffes hårdt

Mistænkelig fisk

Inden sommerens fisketure, kan det for de mest ivrige måske være nyttigt at erfare, hvordan det kan gå helt galt.

Fiskeri er en konkurrencepræget sport, og erfaringen fortæller os, at i fiskekonkurrencer viger lystfiskere ikke tilbage for noget i kappestriden om at fange de fleste og de største fisk. Konkurrencen er benhård selvom det for de fleste deltagere ikke er præmiesummen der er drivkraften. Det er æren og muligheden for at prale med sin fangst, men først og fremmest drejer det sig om retten til at håne konkurrenterne.

De fleste lystfiskere nøjes med groft at overdrive længde og tyngde på deres fangster – og især på de fisk, der hoppede af krogen. Enkelte brådne kar gå r imidlertid ikke af vejen for regulær svindel.

Lake Erie Walleye Trail Tournament

I den amerikanske delstat Ohio fandt chefen for fiskekonkurrencen Lake Erie Walleye Trail Tournament ifølge nyhedsbureauet AP for nylig at der var noget mistænkeligt ved de fisk, der var indleveret af Jacob Runyan, 43, fra Ashtabula, Ohio, og Chase Cominsky, 36, fra Hermitage, Pennsylvania. Fiskene var betydelig tungere end de walleye-aborrer, der typisk blev fanget i området.

Der er nu faldet dom i sagen og de to lystfiskere har fået fængselsstraffe for at fuske i det, der burde være en gentlemansport uden fup, svindel og humbug.

De to mænd indleverede fisk, der vejede næsten 15 kilo. Men det var snyd. Aborrerne blev skåret op og viste sig at være proppet med blyvægte og aborrefileter.

Misdæderne har begge fået 40 dages fængsel, hvoraf de 10 dage skal afsones, fulgt af halvandet års prøvetid. Oveni kommer bøder på 17.000 kroner, hvoraf halvdelen kan bestå i et ”frivilligt” bidrag til organisationer, som fremmer den ædle lystfiskersport for børn og unge.

Samtidig er deres lystfiskertilladelser inddraget i tre år, og en båd til en værdi af næsten 700.000 kroner er blevet beslaglagt.

Det var formentlig udsigten til store præmier, der lokkede Jacob Runyan og Chase Cominsky i uføre. Var nummeret ikke opdaget, kunne de have vundet over 190.000 kroner for næsen af de 7.000-10.000 lovlydige lystfiskere i konkurrencen.

De to mænd har ifølge nyhedsbureauet AP også været mistænkt for snyd ved en lystfiskerkonkurrence i 2022, men der blev ikke fundet tilstrækkelige beviser mod dem. Og i 2021, hvor de gennemgik en løgnedetektortest og hyrede en advokat for at imødegå mistanken om urent trav. De har tilsyneladende indtaget førstepladsen i en række lystfiskerkonkurrencer de sidste år.

Lake Powell-sagen

Det er ikke første gang, der afsiges hårde domme i forsøg på at rydde op i lystfiskerkonkurrencer.

I efteråret 2020 afsagde retten ifølge New York Times dom i en sag om uregelmæssigheder under en fiskekonkurrence i oktober 2018.

Under en fiskekonkurrence i Lake Powell i det sydlige Utah, USA, fangede nogle mistænkelige fisk kontrollanternes opmærksomhed.

Langvarige laboratorieundersøgelser førte til, at der blev rejst sigtelse mod 2 konkurrencedeltagere for at have forsøgt at snyde.

Fiskerne, Robert Dennett og Kamron Wootton, var blandt de 25 lystfisker-teams, der deltog i fiskekonkurrencen med en præmiesum på 2.500 dollars til vinderen. Konkurrencen gik ud på, at det team, der fangede de 5 Largemouth Bass (Micropterus salmoides – også kendt som Sort Aborre, Grøn Trout, Bigmouth Aborre eller Lineside borre) med den største samlede vægt. Der var ligeledes præmie for den største fisk.

Allerede på konkurrencens første dag kunne Dennett og Wootton præsentere fangster, der bragte dem på 2. pladsen i konkurrence og helt sikkert ville indbringe dem prisen for den største fisk. Problemet var bare, at den kæmpe aborre, som de præsenterede for dommerne, ikke lignede de Largemouth aborrer, der ellers blev fanget i Lake Powell.

Dokumentation for snyd

Laboratorieundersøgelser på University of Utah viste, at fisken ikke kunne være kommet fra Lake Powell. Forskerne var i stand til at bestemme, hvor fiskene havde oprindelse ved at sammenligne mængden af strontium-isotoper, da strontium findes naturligt i søer som Lake Powell

Samtidig blev det afdækket, at Dennett og Wootton lige inden konkurrencen havde fisket i Quail Creek Reservoir, omkring 180 miles vest for Lake Powell.

Hårde straffe

De 2 misdædere erklærede skyldige og de blev idømt en bøde, 48 timers samfundstjeneste, 24 måneders betinget fængsel i hvilken periode de ikke må fiske eller jage. Endelig blev de pålagt at betale 2.500 dollars til fonden for hjælp til at stoppe krybskytteri.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s