Fishrot: Island involveret i korruptionsskandale i Namibia

Fishrot

I 2019 blev Island ramt af en skandale med den magtfulde fiskeindustri i centrum. I de såkaldte Fishrot Files-dokumenter – der var tilvejebragt af en islandsk whistleblower via WikiLeaks – blev fiskerigiganten Samherji afsløret i at have bestukket politikere i Namibia for at sikre en stor andel af det afrikanske lands fiskekvoter.

WikiLeaks delte i november 2019 over 30.000 dokumenter – inklusive firma-e-mails, kontrakter, præsentationer og billeder – lækket af en tidligere Samherji-manager i Namibia, Johannes Stefansson. Han hævdede, at selskabet havde samarbejdet med en gruppe af indflydelsesrige personer for at få adgang til fiskekvoter til under markedsprisen.

I Fishrot-skandalen er en række fremtrædende politikere og forretningsmænd under anklage for mod returkommission at omdirigere det statslige namibiske fiskeriselskab Fishcors værdifulde fiskekvoter til det islandske fiskeriselskab Samherji.

Skandalen strækker sig således fra Namibia, der med næsten 1.600 km sydatlantisk kystlinje har fiskeri som et hovederhverv, der tegner sig for omkring 20 pct. af eksportindtægterne, til Island og drejer sig om mindst 20 millioner dollars.

Når Fishrot-sagen endelig kommer for retten senere i 2023, bliver det den største retssag i Namibias historie.

Anklagerne mod de mistænkte er opstillet i et 144 sider langt anklageskrift og omfatter bestikkelse, hvidvask af penge og skatteunddragelse.

De tiltalte er yderligere anklaget for at manipulere en bilateral samarbejdsaftale med Angola for at omdirigere flere fiskekvoter til Samherji til meget lave priser.

Det islandske selskab, Samherji, har konsekvent afvist anklager om bestikkelse. Da skandalen brød ud, bestilte den et norsk advokatfirma til at foretage en undersøgelse. Efter sin rapport udsendte virksomheden en erklæring, som nok anerkendte, at der var problemer, men fastholdt, at Samherij ikke havde været involveret i bestikkelse. Selskabet skyder skylden for enhver kriminel aktivitet, der måtte være sket, på whistlebloweren, Johannes Stefansson.

Efterfølgende forsøgte Samherjis direktører at nedtone skandalen, blandt andet ved på Island at lancere en mediekampagne med det formål at miskreditere navngivne journalister, der dækkede historien.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s