Byggeskandale: Nye supersygehuse bliver seks år forsinket og meget dyrere end ventet

Supersygehus

Massive budgetoverskridelser og talrige forsinkelser plager flere af de nye supersygehuse, som har været undervejs i årevis.

Tre kommende supersygehuse ventes at blive seks år forsinket og markant dyrere end planlagt. Særligt tre gigaprojekter er så meget bagud, at hospitalerne først ventes at kunne tages fuldt og helt i brug i 2026 – seks år senere end planlagt. Problemerne med de kommende supersygehuse i Odense, Aalborg og Hillerød i Nordsjælland er beskrevet i en ny statusrapport, som Indenrigs- og Sundhedsministeriet har sendt til Folketinget.

I Hillerød skulle det helt nye supersygehus oprindeligt have slået dørene op for patienter i 2020, men byggeriet er stadig ikke afsluttet.

Prisen på projektet lød oprindeligt på knap 4,9 mia. kr. i 2022-priser, men forsinkelser og overskridelser har betydet, at budgettet nu ser ud til at blive overskredet med 43 pct. Det svarer til godt 2 mia. kr. ekstra. 

Den næststørste budgetoverskridelse finder man i Aalborg, hvor det kommende supersygehus ventes at gå 28 pct. over budget og blive seks år forsinket. Her lyder ekstraregningen på knap 1,5 mia. kr. 

Også i Odense er det kæmpestore, nye universitetshospital i økonomiske vanskeligheder med en budgetoverskridelse på ca. en halv milliard kroner. Det kommende supersygehus – kaldet Nyt Odense Universitetshospital – bliver samtidig seks år forsinket.

Budgetoverskridelserne og forsinkelserne er indtruffet på trods af at sygehusbyggerierne har været under ”skærpet tilsyn” fra Sundhedsministeriet.

Statens vagthund, Rigsrevisionen, er kommet på banen og har indledt en forundersøgelse af byggeriet i Hillerød.

Ekspert undrer sig

Ifølge Jan Karlshøj, der er sektionsleder på DTU’s Institut for Byggeri og Mekanisk Teknologi, tyder forsinkelserne og budgetoverskridelserne på, at man har været for optimistisk helt fra starten, og at planlægningsprocesserne ikke har været gode nok. Det tyder på, at projekterne har været underbudgetteret fra politisk hold.

Jan Karlshøj peger på, at hvert supersygehus er et unikt, nyt byggeri med et hav af underentreprenører og firmaer, men samtidig undrer Jan Karlshøj sig over, at man valgte at bygge alle supersygehusene samtidig. 

»Der er begrænsede kompetencer til at bygge sygehuse i Danmark, og så bliver der knaphed. Alle byggerierne skal have fat i de samme ressourcer, og så stiger priserne jo,« siger han.

I alt omfatter de statsstøttede supersygehusprojekter 16 forskellige byggerier af nye og moderniserede sygehuse over hele landet. Den samlede investering er på 52,8 mia. kr. i 2022-priser. 

5 thoughts on “Byggeskandale: Nye supersygehuse bliver seks år forsinket og meget dyrere end ventet

  1. Hr Skafte, det er sådan at vi i DK. har haft borgerlige regeringer, som har haft mandatet til at gennemføre sygehusomlægningen herunder at vedtage sygehusbyggerier, som nu ses overskredet med x antal kr. I min tid som montør og ansvarlig for at byggeriet ikke overskred datoer, var det mit og min arbejdersgivers ansvar, hvor vi SKulle betale dagbøder ! hvor placeres ansvaret for overskridelserne i sygehusbyggeriet, hos den danske borger, idet alle dem der skulle være ansvarlige bare løber fra ansvaret især de borgelige politikere. Lad være at hælde ansvaret over på tdl. Soc. regering. vær venligst mere konkret iht. hvem der er ansvarlig. mvh. A.C.Lund

    Like

  2. Kære A. C. Lund, Tak for kommentar. Desværre er jeg ikke i stand til at udpege de ansvarlige, men mit hovedærinde er også at påpege, at der er problemer med den overordnede styring – under såvel sidste regering og den nuværende er der tydeligvis mangler vedr. styring og kontrol af byggeprojekter.

    Like

  3. Hr. Skafte Lad v;re med at fordreje tingene, du er liberal af indstilling, og derfor kommer dine kommentarer til at se ud som det du skriver. Helt ok med det, jeg l;ser dine skrifter for at skelne mellem skidt og kanel

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s