Bornholmere i fokus

Bundegaard Kofod

Ritzau kan oplyse, at Jeppe Kofod måske bliver kandidat til europaparlamentsvalget. Det forudsætter vel, at generalforsamlingen i den socialdemokratiske kommuneforening på Bornholm tirsdag aften den 28. marts 2023 taber sutten og går helt fra snøvsen/bananas/helt balalajka?

I anledning af det mulige kandidatur vil det være naturligt, hvis medlemmerne af kommuneforeningen lader tankerne vandre tilbage til 2008, hvor Jeppe Kofod deltog i et såkaldt påskekursustræf i Esbjerg for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, DSU.

Jeppe Kofods meritter

Her havde en Jeppe Kofod holdt oplæg, og om aften havde den 34-årige Kofod inviteret en netop 15-årig DSU’er op på sit værelse, hvor de dyrkede ubeskyttet sex.

Ifølge fire førstehåndskilder, som avisen B.T. har talt med, var pigen efterfølgende ulykkelig og græd, og hendes DSU-kammerater var så rasende at der var øretæver i luften.

Kofod forklarede bagefter, at han ikke var klar over, at hun var 15 år, selvom han kendte skolepigen, der kort forinden havde været i erhvervspraktik i den socialdemokratiske gruppe på Christiansborg

Den daværende DSU-formand, Jeppe Kofods gode ven, Jacob Bjerregaard, trådte i karakter og udøvede damage-kontrol. Han fik beroliget pigen og hendes forældre og aftalt, at der ikke skulle tales om sagen – ikke til pressen og ikke til nogen overhovedet.

DSU-medlemmerne blev ligeledes overtalt til at mene, at omtale af sagen ville være at ligne med partiskadelig virksomhed. Siden har Jacob Bjerregaard selv ramt avisernes forsider i anledning af hans gøren og laden som borgmester i Fredericia. I januar 2023 blev det overraskende meddelt, at Jacob Bjerregaard var ansat som ny særlig rådgiver for den socialdemokratiske skatteminister Jeppe Bruus.

I Påsken 2008 trådte en anden gammel DSU-kammerat til med råd og dåd til Jeppe Kofod. Det var Mette Frederiksen gode ven og senere stabschef, Martin Rossen, der gav Jeppe Kofod husly og værnede ham mod pressen i de første dage og indtil Kofod var parat med sin historie om, at han var beruset, ikke kendte pigens alder og havde opført sig dumt.

Den forklaring har Jeppe Kofod holdt fast i siden. Da MeToo-postyret brød ud og han blev spurgt til sagen, sagde han: ”Det er en sag, jeg har fortrudt så mange gange. Jeg fortrød den dengang og tog det fulde ansvar (…) jeg ved godt, det ikke er nok at undskylde. Jeg ville ønske, at jeg kunne lave det om. Det eneste, jeg kan gøre, er at angre”.

Anita Bay Bundegaard

Der har imidlertid været andre sager, hvor kendte bornholmere har været involveret.

Den radikale politiker Anita Bay Bundegaard er blandt dem, der har taget sig ”friheder” og pyntet på sit CV. Bundegaard er født og opvokset i Tejn på Bornholm, var ansat som programmedarbejder i Bornholms Radio 1994-96, var redaktør af Højskolebladet 1996-98, debatredaktør på Politiken 1998-2000, og i regeringen Poul Nyrup Rasmussen IV, minister for udviklingsbistand fra december 2000 til regeringen gik af 27. november 2001.

I 2001 blev det afsløret, at Anita Bay Bundegaard ved flere lejligheder personligt havde godkendt brugen af titlen cand.ling.merc. på trods af, at hun aldrig har færdiggjort uddannelsen.

Trods manglende eksamensbeviser er Anita Bay Bundegaard nu – efter en tid som rådgiver for FN’s flygtningehøjkommissariat 2002-2006 og kulturredaktør på Politiken 2008-2013 – Director & UN Representative ved Geneve-kontoret for den internationale paraplyorganisation Save the Children, der bl.a. omfatter Red Barnet Danmark.

Anita Bay Bundegaard har en ejendom på Bornholm ude på landet tæt ved Rø Plantage. Og i december 2022 åbnede hun sammen med sin mand – kunstneren Christian Bundegaard – et atelier på havnen i Gudhjem.

Gudhjem By- og Museumsforening har netop den 22. marts 2023 afholdt en debataften, hvor Anita Bay Bundegaard blandt andre deltog med en uddybning af hendes synspunkter på hvordan Gudhjem bør finde den rette balance mellem at være en fungerende by med et lokalt liv og samtidig en populær turistby.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s