Kursen på aktier i Credit Suisse falder med 24 pct. Klarer den pynten?

Credit Suisse1

Dramatisk fald i kursen på aktier i Schweiz’s næststørste bank, Credit Suisse. Faldet kommer efter at banken indrømmer, at der er ”væsentlige svagheder” i bankens regnskabssystemer. Indrømmelsen kom efter offentliggørelsen af årsregnskabet med et tab på omkring 8 milliarder dollar i 2022. Her oplyste Credit Suisse, at kunder havde forladt banken og trukket 120 milliarder dollar med sig i sidste kvartal af sidste år.

Samtidig har en af bankens store investorer, Saudi National Bank, udelukket at øge sin aktieandel.

Forud er gået en periode, hvor Credit Suisse i et desperate forsøg på at tiltrække nye indskud, har tilbudt en rente på 6,5 pct. p.a. for et 3-måneders indskud på mindst 5 millioner dollars. Og væsentlig højere rente for større indskud med længere binding.

Da Børsen i Zurich lukkede onsdag var kursen på Credit Suisse-aktien faldet med 24 pct. – det største fald nogensinde på en enkelt dag.

Situationen i Credit Suisse giver anledning til overvejelser om risikoen efter et bredere bankkollaps på baggrund af Silicon Valley Banks og Signatur Banks krak i USA.

Credit Suisse hævder, at de regnskabsmæssige problemer, som banken stod over for, ikke var relateret til sammenbruddet af Silicon Valley Bank, og at Credit Suisse ikke havde en væsentlig krediteksponering overfor SVB. Uanset den egentlige årsag til den manglende tillid er Credit Suisse en af verdens 9 største banker – “globally systemically vital”! Hvis Credit Suisse går fallit, vil virkningerne kunne mærkes overalt i den internationale økonomi.

Blandt makroøkonomer er der imidlertid enighed om, at der i banksektoren generelt er enorme urealiserede tab på obligationer og realkreditobligationer. Credit Suisse og SVB er måske bare blandt de svagere medlemmer af flokken, men situationen ligner i stigende grad en mulig generel nedsmeltning af banker.

Den amerikanske iværksætter og forfatter Robert Kiyosaki, der korrekt forudsagde Lehman Brothers kollaps i 2008, som udløste en global finanskrise, sagde allerede mandag efter krakket i SVB, at han troede, at den næste bank, der ville gå ned, var Credit Suisse som følge af udviklingen på obligationsmarkedet.

For i den prekære situation at styrke det amerikanske banksystem meddelte den amerikanske regering, at den ville garantere alle indskud i SVB og Signature Bank, inklusive dem, der overstiger grænsen på 250.000 dollars for indskudsforsikring. Over 90 procent af indlånene hos SVB var større end det forsikrede indskudsloft.

Regeringen forsøger også at finde en køber til SVB’s forretninger – sandsynligvis en af de store amerikanske banker, men indtil videre er der ikke fundet en køber.

Det er ikke første gang at Credit Suisse påkalder sig opmærksomhed. Banken, der blev grundlagt i 1856 og med aktiviteter i mere end 50 lande, stod i 2021 i store vanskeligheder. Banken havde lidt store tab i forbindelse med sammenbruddet i Archegos Capital Management og problemerne i Greensill Capital. Allerede dengang annoncerede Credit Suisse planer om at reformere bankens risikostyringspraksis og mindske eksponeringen over for højrisiko-aktiviteter.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s