Israelsk minister fyret

Palæstinakonflikten

Efter Israels femte valg på lidt over tre et halvt år den 1. november, godkendte Israels parlament – Knesset – torsdag den 29. december 2022 Benjamin Netanyahus nye regering, der betegnes som den mest højreorienterede og religiøst konservative regering i Israels 74-årige historie.

Efter godkendelsen i Knesset holdt Netanyahu et kort møde med sit nye kabinet og sagde, at hans prioriteter ville omfatte at standse Irans atomprogram, styrke lov og orden, bekæmpe landets høje leveomkostninger og udbygge Israels forbindelser med den arabiske verden.

Selvom Netanyahu prioriterer forholdet til den arabiske verden, og herunder ikke mindst Saudi-Arabien, vil det utvivlsomt blive forholdet til palæstinenserne og den israelske bosættelsespolitik, der vil vise sig nok så kontroversiel.

I regeringsgrundlaget, anføres det som retningsgivende princip, at “det jødiske folk har en eksklusiv og ubestridelig ret til alle områder af landet Israel”. Det omfatter den besatte Vestbred og regeringen vil “fremme og udvikle” bosættelser der.

I den højstemte situation omkring Israels regering er den seneste udvikling, at premierminister, Benjamin Netanyahu, søndag den 22. januar 2023 fyrede en vigtig allieret i regeringen. Netanyahu fulgte dermed en højesteretsdom, der havde pålagt ham at gøre det.

Udviklingen har betydet, at debatten i Israel om domstolenes magt fortsat raser med fuld styrke.

Netanyahus regeringskoalition består af en række højrefløjspartier: Likud (32), Shas (11), United Torah Judaism (7), Religous Zionism (7), Otzma Yehudit (Jewish Power) (6) og NOAM (1).

Lederen af koalitionens næststørste parti, Shas, Aryeh Deri, indtog posten som indenrigs- og sundhedsminister.

Netanyahus fyring af Aryeh skete efter at Israels højesteret i sidste uge med ti dommerstemmer mod én på grundlag af en samlet bedømmelse af Aryeh Deris generalieblad besluttede, at Deri ikke med en dom sidste år for skatteforbrydelser kunne fungere som minister.

I et træk, der blev set som afgørende for at bringe regeringskoalitionen sammen, havde israelske lovgivere ellers i sidste måned ændret en lov, der ellers havde afskåret en fængselsdømt at være kabinetsminister. Med lovændringen skulle det være muligt at blive kabinetsminister med en betinget fængselsdom. Det banede vejen for, at Deri kunne slutte sig til regeringen, men fik altså den israelske Højesteret til at gå i aktion og underkende lovændringen.

Aryeh Deris betingede skattedom er nemlig ikke det eneste på synderisteret. Deri har tidligere haft alvorlige juridiske problemer. Tilbage i 2000 blev han idømt tre års ubetinget fængsel for bestikkelse, bedrageri og tillidsbrud under en periode som indenrigsminister i 1990’erne. Han afsonede faktisk 22 måneders fængsel, men gjorde politisk comeback og generobrede tøjlerne i Shas-partiet i 2013.

I det ultraortodokse Shas-parti, der tilbage i 1980’erne opstod som protestparti med særlig appel til sefardiske vælgere, altså jøder med baggrund i Nordafrika og Mellemøsten, har Aryeh Deri fået en slags martyrrolle. Da højesteretsdommen var faldet, samledes tusinder af tilhængere uden for Deris hjem i Jerusalem, og da føg det med skældsord mod de ashkenaziske (europæiske) dommere, som det hed.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s