Putins reaktion på de vestlige landes prisloft på 60 dollar

Putin

Præsident Vladimir Putin advarede fredag om, at Rusland kan reducere olieproduktionen som reaktion på et prisloft på 60 dollar på landets olieeksport, som G7, EU og Australien er blevet enige om på grund af Moskvas Ukraine-offensiv. Putin tilføjer dog, at Rusland har en produktionsaftale med de øvrige medlemmer af Organisationen for Olieeksporterende Lande (OPEC), og reduktion af olieproduktionen er derfor stadig kun en mulighed.

Putin kalder det vestlige prisloft ”dumt” og siger, at Rusland ikke vil sælge olie til de lande, der støtter prisloftet: ”Jeg har allerede sagt, at vi simpelthen ikke vil sælge til de lande, der tager sådanne beslutninger”, sagde Putin fredag den 9. december 2022.

Prisloftet, der blev aftalt af EU, G7 og Australien, trådte i kraft mandag og søger at begrænse Ruslands indtægter og samtidig sikre, at Moskva fortsætter med at forsyne det globale marked.

EAEU

”Vi vil overveje en mulig reduktion i produktionen, hvis det bliver nødvendigt”, siger Putin til journalister i Kirgisistans hovedstad hvor Putin deltager i The Supreme Eurasian Economic Council, der er det styrende organ i The Eurasian Economic Union, EAEU.

Udover Vladimir Putin deltager Armeniens premierminister Nikol Pashinyan, Hvide Ruslands præsident Alexander Lukashenko, og præsidenten for Kazakhstan, Kassym-Jomart Tokayev.

Uzbekistan er observatør i EAEU, men premierminister Abdulla Aripov deltager i topmødet. Uzbekistans præsident, Shavkat Mirziyoyev, vil også være til stede i Bishkek, men det vil angiveligt være i forbindelse med et længe planlagt statsbesøg.

Putin sagde i Uzbekistans hovedstad, Bishkek, at prisloftet var en “dum beslutning”, der er “skadelig for de globale energimarkeder”, men “ikke påvirker” Rusland.

Markedsprisen på en tønde russisk Urals-råolie er i øjeblikket omkring 65 dollars, kun lidt højere end det aftalte loft på 60 dollars, hvilket tyder på, at foranstaltningen kun kan have en begrænset effekt på kort sigt.

Ruslands verdens næststørste olieeksportør

Rusland er verdens næststørste eksportør af olie. Kun Saudi-Arabien sælger mere olie til udlandet. Rusland er den største eksportør af gas.

Putin har sagt, at prisloftet ikke vil føre til, at Rusland taber penge – de 60 dollar, som prisloftet lyder på, stemmer nogenlunde overens med det prisniveau, Rusland på nuværende tidspunkt sælger sin olie for, siger Putin.

Putyin advarer samtidig om, at prisloftet vil føre til et globalt kollaps i olieindustrien og en himmelflugt i oliepriserne.

Salg af olie og gas til Europa har i årtier været en af de vigtigste indtægtskilder i udenlandsk valuta for Rusland og prisloftet er tænkt til at være med til at presse Rusland økonomisk. En stor del af den krig, som russerne fører i Ukraine, er finansieret af indtægter fra oliesalg.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s