Renteforhøjelse i USA

Powell pressconf 14 Dec 22

På mødet tirsdag-onsdag i den amerikanske centralbanks Federal Open Market Committee, FOMC, blev det besluttet at forhøje den pengepolitiske styringsrente med 0,5 procentpoint til 4,5 pct.

FOMC-komiteen er meget opmærksom på, at Ruslands krig mod Ukraine forårsager enorme menneskelige og økonomiske vanskeligheder. Krigen og relaterede begivenheder bidrager til et opadgående pres på inflationen og tynger den globale økonomiske aktivitet.

Centralbanken har tidligere i år i flere omgange forhøjet renten med 0,75 procentpoint, men det forbrugerprisindeks, der blev offentliggjort i USA tirsdag den 13. december, har betydet, at man denne gang mente at kunne nøjes med 0,5 procentpoint.

På de amerikanske finansmarkeder er der delte meninger om behovet for fortsatte rentestigninger. Synspunktet er, at inflationen er aftagende, og at behovet for rentestigninger er aftagende.

Centralbankchef Jerome (Jay) H. Powell er imidlertid fast besluttet på at fastholde renten på et højt niveau, indtil inflationen viser konkrete tegn på at komme tilbage til centralbankens 2 pct.-mål.

Da inflationen stadig stiger, på trods af de seneste rapporter, kan det meget vel indikere et renteniveau, der ligger højere end 4,5 pct.

Goldman Sachs har tilkendegivet, at de forventer flere rentestigninger i 2023 op til 5 – 5,25 pct. Skrækscenariet er situationen i begyndelsen af 1980’erne, hvor den daværende centralbankchef Paul Volcker for at imødegå den voldsomme inflationen måtte hæve renten så dramatisk, at den amerikanske økonomi blev trukket ind i recession.

Jay Powell bekendtgjorde centralbankens beslutninger på et pressemøde i Washington kl. 14.30 ET (20.30 dansk tid).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s