Ny kulmine godkendt i Storbritannien

Kulmine Cumbrien

I Storbritannien har Department for Levelling Up, Housing and Communities netop godkendt at der kan åbnes en ny kulmine i Whitehave i Cumbria county i det nordlige England.

Det tyndt befolkede, bjergrige amt strækker sig fra Penninerne til Det Irske Hav og grænser mod nord til Skotland. Det administrative center er Carlisle. Amtet domineres af Cumbrian Mountains med Englands højeste punkt, Scafell Pike (977 m), hvorfra små bjergkæder strækker sig i alle retninger adskilt af lange søer, bl.a. landets største sø, Lake Windermere. En del af området indgår i nationalparken Lake District.

Selskabet West Cumbria Mining Ltd., der står for det såkaldte Woodhouse Colliery-projekt, kan med den ministerielle tilladelse nu fortsætte forberedelserne til den første nye kulminedrift i 30 år. West Cumbria Mining (WCM) er et privat britisk selskab, hvor det australske firma EMR Capital Investment er majoritetsejer.

Ministeriet begrunder tilladelsen med at minedriften i sig selv ventes at være klimaneutral og bidrage til den lokale beskæftigelse og samfundsøkonomien.

Det udvundne kul forventes primært afsat til oversøiske stålproducenter.

Tilladelsen har været 2 år undervejs anses for at være et slag i ansigtet på de britiske klimaaktivister – især efter beslutningen på COP26 i Skotland om at “udfase” kul.

Det britiske kulmineprojekt viser tydeligt dilemmaet og konflikten mellem energikrisen og den grønne omstilling.

“Denne beslutning vil øge de globale emissioner og underminere Storbritanniens bestræbelser på at opnå klimaneutralitet”, har John Gummer, formand for det uafhængige klimaråd, der rådgiver regeringen. ”Det sender et helt forkert signal til andre lande om Storbritanniens klimaprioriteter”.

Mineprojektet blev allerede i 2020 godkendt af de lokale myndigheder, og fortalerne argumenterer med, at projektet vil skabe 500 nye jobs og til en vis grad eliminere behovet for kulimport.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s