Skal investeringer være ansvarlige/politisk korrekte/bæredygtige eller skal de give afkast?

ESG

Den amerikanske delstat Florida, hvor republikaneren Ron DeSantis er guvernør, har trukket 2 milliarder dollars tilbage fra placering i investeringsfirmaet BlackRock.

Udtrækket sker i protest mod Black Rock investeringsstrategi, der er baseret på politisk korrekte ESG-principper (Environmental, Social, and Governance).

Floridas guvernør Ron DeSantis og andre republikanske ledere hævder, at ved at tage ESG-standarder i betragtning, når Black Rock træffer investeringsbeslutninger, prioriterer firmaet ikke at sikre det størst mulige afkast til investorerne – in casu staten Florida.

Politisk korrekte, såkaldte ESG-investeringer har ellers oplevet stigende popularitet i løbet af de sidste par år, og BlackRock, det største investeringsfirma i verden, har været en vigtig drivkraft for den udvikling.

I de sidste år har det formentlig været en klog beslutning. I 2020 og 2021 klarede ESG-fonde sig bedre end markedet generelt, men på det seneste er ESG-strategien blevet politisk kontroversiel.

DeSantis kørte således sin valgkampagne på at bekæmpe den politisk korrekte, “woke ideologi”, som han mener infiltrerer delstatens dispositioner. Som et resultat af den politiske kamp vedtog Florida i august en resolution, der sagde, at ESG-standarder skulle ignoreres, når man investerer delstatens midler.

I USA har andre republikansk kontrollerede stater, herunder Missouri og Louisiana, flyttet næsten 1,3 milliarder dollars væk fra BlackRock af lignende årsager.

Texas har karakteriseret BlackRock som et finansielt firma, der boykotter statens egen fossile energiindustri.

På den anden side er nogle demokrater heller ikke glade. De kritiserer BlackRock og ESG-investeringer generelt for ikke at gå langt nok, og for at tillade olieselskaber optræder på lister over mulige ESG-investeringer.

I USA er debatten om politik frem for afkast langt fra slut. Efter Midtvejsvalget – som BlackRock efter sigende bidrog til med enorme summer – er Republikanerne klar til at overtage Repræsentanternes Hus. Det er derfor tænkeligt, at diskussionen og dramaerne om ESG-principper vil udspille sig også på føderalt niveau.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s