Shrinkflation

Shrinkflation

De fleste har nok bemærket, at det er blevet dyrere at tage en tur i supermarkedet.

Men prisstigninger er ikke det eneste, som forbrugere skal være opmærksomme på. Også størrelsen på de produkterne er værd at holde øje med.

Blandt økonomer går fænomenet, hvor varen skrumper eller pakningen indeholder færre stykker, eller i nogle tilfælde bliver omformuleret eller reduceret i kvalitet, mens de holder samme pris, under betegnelsen skrumpeflation eller shrinkflation.  

I Danmark har ARLA reduceret de traditionelle 250 grams smørpakker til 200 gram, og op til Halloween er det i USA blevet bemærket, at slik nu også er udsat for shrinkflation.

Washington Post kan rapportere, at chokoladepakker fra Hershey er mindre end de plejer at være, Reese’s Peanut Butter Cups er ligeledes mindre og Cadbury Chocolate bars er 10 procent mindre end de plejer at være.

Alle, der i Danmark har opbygget sliklagre forud for invasionen af Halloween-besøgende mandag aften den 31. oktober, kan også bekræfte at shrinkflation trives i bedste velgående på det danske slikmarked.

Shrinkflations fænomenet har nu bredt sig til dansk politik. Mens skattetrykket allerede er det højeste indenfor OECD, udsættes skatteborgerne for stadig nye skatter, afgifter og gebyrer. Samtidig forekommer boniteten af ydelserne på social-, sundheds- og undervisningsområderne at blive stadig ringere.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s