Lula vinder præsidentvalget i Brasilien

Lula 2023

Brasiliens tidligere præsident Luiz Inácio Lula da Silva – Lula – besejrede søndag den nuværende præsident, Jair Bolsonaro fra Det Liberale Parti (The Liberal Party – Partido Liberal, PL), i et ophedet præsidentvalg, der har splittet Brasilien.

Den venstreorienterede Lula fra Arbejderpartiet (The Workers’ Party – Partido dos Trabalhadores, PT) opnåede 50,9 procent af stemmerne, mens den liberale højrepolitiker Bolsonaro (med tilnavnet ”Trump of the Tropics”) fik 49,1 procent i det tætteste præsidentvalg i Brasilien, siden landet i 1985 overgik fra militærdiktatur til demokrati.

Brasiliens venstrefløj og specielt Arbejderpartiet har ellers haft en periode med problemer. Arbejderpartiets Dilma Rousseff efterfulgte Lula som præsident, men i maj 2016 blev hun afsat, efter at der blev indledt en rigsretssag mod hende efter at hun var blevet anklaget for at have manipuleret med regeringens udgifter. Inden valget af Jair Bolsonaro i 2018 var den stærkt upopulære socialkonservative Michel Miguel Elias Temer Lulia, fra partiet Movimento Democrático Brasileiro, PMDB, præsident i perioden fra 2016 til 2018.

Søndagens sejr er et dramatisk politisk comeback for Lula, der tidligere var præsident mellem 2003 og 2010. Han huskes i høj grad for at lede Brasilien i en periode med økonomisk velstand og lavere fattigdom – og mere kontroversielt for sin involvering i en omfattende korruptionsskandale, der i sidste endeførte til en fængselsdom på 22 år.

Efter kun at have afsonet 580 dage blev dommen imidlertid annulleret af den brasdilianske Højesteret af proceduremæssige årsager.

Dermed var vejen banet for hans tilbagevenden til magten.

Brasilien er plaget af stigende inflation og dystre økonomiske udsigter, og Lula kørte en effektiv kampagne for at hæve at hæve mindstelønnen, love flere penge til fattigere samfundsgrupper og bremse den ulovlige skovhugst i Amazonas.

På selve valgdagen opstod der frygt for forstyrrelse af valghandlingen, da der gik rygter om at Brasiliens føderale motorcykelbetjente, der har været beskyldt for at støtte Bolsonaro – angiveligt etablerede vejspærringer i pro-Lula-regioner, formodentlig for at forhindre folk i at stemme på ham.

Den brasilianske højesteretsdommer, Alexandre de Moraes, beordrede politiet til at ophæve vejspærringerne og udtalte senere, at  vejspærringerne kun havde forsinket vælgerne.

Efter planen vil Lula Brasiliens 39. præsident overtage præsidentposten den 1. januar 2023.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s