Rishi Sunak, UK’s nye premierminister

Sunak Charles III

Storbritannien skifter premierministre hurtigere end Lars Løkke Rasmussen som formand for Venstre skiftede partibetalte underbukser. Den nye partileder for de britiske konservative og fra tirsdag den 25. oktober 2022 Storbritanniens nye premierminister, er hindu med en britisk/indisk baggrund – begge hans forældre har deres baggrund i Indiens Punjab-provins. Sunak er den første farvede person, der indtager Downing Street 10, og med sine 42 år er han også den yngste premierminister, der er udnævnt siden Lord Liverpool i 1812.

Som Storbritanniens første hinduistiske premierminister vil han blot være Storbritanniens anden premierminister efter Benjamin Disraeli, der åbent har en religion, der ikke er en afart af kristendommen.

Rishi Sunak er godt uddannet. Han har gået på den prestigiøse kostskole Winchester og har akademiske grader i økonomi fra Oxford og Stanford universiteterne. Sunak har arbejdet for Goldman Sachs og som investment banker, og han er velhavende – sammen med hans hustru, Akshata Murty (arving til medstifteren af det globale it-konglomerat, Infysos) er de gode for adskillige milliarder kroner.

I foråret truede en skatteskandale, der involverede Akshata Murty, faktisk Sunaks lovende politiske fremtid. I dagspressen blev det kritiseret, at ved at deklarere en status som non-resident i Storbritannien, undgik Murty potentielt en skattebetaling på op mod 150 millioner pund af udenlandske indtægter.

Rishi Sunak står over for kolossale udfordringer – især med hensyn til revitaliseringen af Storbritanniens økonomi og med at dæmpe uroen på finansmarkederne, med energikrisen og med indvandring. Indenrigspolitisk sakker de Konservative bag Labour med over 30 pct. i meningsmålingerne, og selvom mange briter kræver et nyt parlamentsvalg her og nu, kan Sunak vente et par år med at udskrive valg.

Den 42-årige Rishi Sunak har haft en kometkarriere. Fra succesfuld Goldman Sachs bankmand kom han ind i Underhuset i 2015 og avancerede til finansminister – Chancellor – under Boris Johnson i 2020. I løbet af sin tid som finansminister opkrævede han de højeste skatter i syv årtier – angiveligt for at betale den enorme gæld, den britiske regering oparbejdede ved at uddele checks for at holde arbejdere hjemme og virksomheder lukket under Coronakrisen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s