Den italienske venstrefløj splittet

Op til parlamentsvalget i Italien den 25. september 2022 står den italienske centrum-venstrefløj totalt splittet. Centerpartiet Azione under ledelse af Carlo Calenda har forladt valgalliancen med Partito Democratico (PD), der også omfattede partiet Impegno Civico under ledelse af den tidligere 5-Stjernemand, Luigi di Mario.

Årsagen til splittelsen er, at PD har indbudt de radikale venstrefløjspartier Sinistra Italiana og Europa Verde, der har dannet valgforbundet Alleanza Verdi Sinistra, til at deltage i valgalliancen.

Carlo Calenda, der står til 5-6 pct. i meningsmålingerne, er ifølge Reuters rasende over at PD har rakt hånden ud til partier, der ifølge Calenda i 54 tillidsafstemninger havde stemt mod Mario Draghi og ydermere havde stemt imod Finlands og Sveriges medlemskab af NATO.

Højreorienteret regeringskoalition?

Efter valget den 25. september 2022, er der udsigt til fremgang til højre og til en regering bestående af Matteo Salvinis højreorienterede parti, Lega, Berlusconis parti, Forza Italia, og Fratelli d’Italia.

Fratelli d’Italia, der ledes af den 45-årige Giorgia Meloni, er det eneste parti, der har stået uden for samlingsregeringen, og partiets kritiske linje har fået betydelig opbakning i meningsmålingerne. Partiet ligger nu forrest med opbakning fra 23 pct. af vælgerne. (Lega og Forza Italia har henholdsvis 17 og 6 pct.). På venstrefløjen har Partito Democratico under ledelse af Enrico Letta, 22 pct. mens 5Stjernebevægelsen -Movimento 5 Stelle – under ledelse af Giuseppe Conte – har oplevet vigende tilslutning og nu er nede på 10 pct.

Udsigten til en højreorienteret regering i Italien under ledelse af Fratelli d’Italia har især i venstreorienterede kredse ført til advarsler om at det kan betyde en uansvarlig økonomisk politik, der kan true euro-samarbejdet, og en mere kritisk NATO-politik, der kan påvirke bistanden til Ukraine.

Baggrund

Den direkte anledning til parlamentsvalget i Italien den 25. september 2022 var krisen for Mario Draghis 17-måneder gamle koalitionsregering. Koalitionspartneren, 5Stjernebevægelsen, trak i juli støtten til regeringens plan for disponeringen af de i alt 26 milliarder euro fra EU’s genopretningsstøtte til Italiens National Recovery and Resilience Plan (NRRP) samt de planlagte kompensationsordninger i anledning af den galopperende inflation og stigende energiomkostninger.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s