Våbeneksport

NSM Kongsberg

Det har vakt opsigt i Norge, at den norske avis Dagbladet den 1. juli 2021 har dokumenteret et samarbejde mellem USA og Norge, der gør det muligt for USA at sælge norske våben på det internationale marked, som om der var tale om amerikanske våben og efter amerikanske regler.

USA vil derefter muligvis kunne sælge norskfremstillede våben til lande som Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater. Lande, der er krigsførende i Yemen og derfor omfattet af en våbenembargo i Norge.

UAE og Saudi-Arabien er blandt de lande, der køber flest våben fra USA.

Samarbejdet fremgår af en såkaldt “teaming agreement” mellem våbenproducenterne Raytheon og Kongsberg. Aftalen gælder for det såkaldte NSM – Naval Strike Missile – og for JSM – Joint Strike Missile -, som produceres af Kongsberg Defence & Aerospace.

Ifølge kontrakten skal eventuelt videresalg af norske våben være i overensstemmelse “norske og/eller amerikanske” regler.

Det norske forsvarsministerium vil ikke kommentere samarbejdsaftalen mellem Raytheron og Kongsberg, men bekræfter, at norsk materiel kan afsættes gennem det amerikanske udenlandske militære salgssystem. Ministeriet fastholder dog, at norske eksportregler ikke skal omgås.

Den danske våbenproducent Terma indgik i 2018 en samarbejdsaftale med Raytheon. Detaljerne i aftalen er ikke kendte, og det vides således ikke, om aftalen gør det muligt at sælge radarudstyr m.v. fra Terma til krigsførende lande efter amerikanske regler og derved omgå den våbenembargo som EU-landene opretholder mod blandt andre Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s