Vil du have mere eller mindre EU?

Ja-partierne har ganske enkelt ikke nogen argumenter for, at danskerne skal stemme ja til afskaffelsen. Partierne forsøgte kynisk at udnytte den usikkerhed, der opstod ved Putins invasion af Ukraine. Men sandheden, som end ikke ja-partierne vil bestride, er, at et dansk ja 1. juni ingen som helst betydning har for Danmarks eller EU’s mulighed for at imødegå russisk aggression.

Ikke engang Ja-partierne betvivler, at det først og fremmest er Nato, der er garanten for vores sikkerhed, og så langt øjet rækker, vil vores militære forsvar være forankret i et Nato-samarbejde under amerikansk ledelse.

Afskaffelsen af forsvarsforbeholdet står og falder derfor med, om et flertal af vælgerne ønsker ”mere” eller ”mindre” EU.

Overbeviste europæere i Venstre vil ikke tøve med at stemme ja; det samme med omvendt fortegn for EU-modstanderne i Enhedslisten og Dansk Folkeparti. Tilbage står den store gruppe af EU-skeptiske tvivlere, der har brug for gode argumenter for at sige ja.

Problemet for ja-partierne er, at disse gode argumenter simpelthen ikke eksisterer. Danskerne er givetvis optaget af at kunne forsvare sig mod potentiel russisk aggression, men det leverer et dansk ja ved folkeafstemningen 1. juni ikke. Tværtimod garanterer Ja-partierne at en EU-hær er et fatamorgana, selvom både den franske præsident Macron, den forhenværende tyske kansler Angela Merkel, den tidligere kommissionsformand Jean Claude-Juncker og den nuværende, Ursula von der Leyen, har talt højt og længe om en EU-hær.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s