Hård forsvarskritik fra USA

forsvarspolitik i eu

Skammeligt at vi ikke kan regne med lødig information fra Dansk Institut for Internationale Studier i spørgsmålet om eventuel ophævelse af forsvarsforbeholdet i EU. Forsker i udenrigspolitik og diplomati ved DIIS, Christine Nissen, har misinformeret om den amerikanske holdning til Macrons pipedreams om en ”EU-hær” som erstatning for et ”hjernedødt” Nato. Washington har ifølge Nissen overhovedet ikke skepsis overfor et ”strategisk autonomt” EU-forsvar.

Christine Nissen har dermed leveret et godt argument til JA-siden, fordi amerikanske politikere og militærfolk i årtier været skeptiske, når det kom til udviklingen af fælles autonome militære kapabiliteter inden for EU. Frygten har været, at det ville skabe konkurrence med Nato og unødig fordobling af militære instrumenter og bureaukrati.

Christine Nissen fra DIIS har i hendes kampagne for ophævelse af forsvarsforbeholdet frejdigt hævdet, at Bidens regering ønsker, at Europa såvel som EU styrker sin strategiske autonomi, som i USA’s øjne vil styrke – ikke svække – det transatlantiske samarbejde.

Talsmænd for det amerikanske forsvarsministerium Pentagon, kan ikke bekræfte Nissens udlægning af den amerikanske holdning. De er tværtimod særdeles kritiske overfor de danske og europæiske forsvarsplaner. USA frygter, at Nato-alliancen snart løber tør for indsættelsesklare kamptropper.

“I takt med at Nato opbygger nye kampgrupper på sin østlige flanke, så vil vi nå et punkt, hvor Nato vil sige, at puljen af kampklare styrker er for lille. Især hvis EU fortsætter med at have sine egne militære ambitioner. De kommer alle sammen fra den samme pulje af styrker”, pointerer talspersonen fra Pentagon.

https://www.altinget.dk/artikel/usa-langer-haardt-ud-efter-danske-forsvarsplaner

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s