Verdensbanken advarer om, at stigende fødevarepriser kan presse millioner af mennesker ud i ekstrem fattigdom. Prisstigningerne drives ikke mindst af højere brændstofpriser, men også af problemer i Mellemøsten og Nordafrika samt Ruslands invasion af Ukraine.
Fødevarepriserne er nu på højde med de høje priser i 2008 og priserne på hvede, majs og soya stiger fortsat. Ris, hvor prisen er faldet lidt i år, er den eneste undtagelse.
Verdens fødevarepriser ligger nu omkring 37 pct. over niveauet på samme tid sidste år, og de høje priser kan resultere i en voldsom global fødevarekrise.
Det bliver også dyrt for danske forbrugere – meget dyrt.
Priserne på el, benzin og naturgas er i den grad steget til vejrs. Men de globale pristendenser vil også kunne mærkes på fødevarepriserne., hvor vi ifølge Verdensbanken endnu ikke har set det værste.
Direktøren i Verdensbanken, Robert Zoellick, advarer om prisstigninger på fødevarer, der kan føre hundredvis millioner af mennesker ind i fattigdom. Banken vurderer, at der allerede er omkring 1.2 milliarder mennesker, der på leve for mindre end fattigdomsgrænsen på 1,25 dollar om dagen.
Siden juni 2021 er mindst 44 millioner presset ud i ekstrem fattigdom, og en yderligere prisstigning på 10 pct. vil betyde at endnu 10 millioner kommer under fattigdomsgrænsen.
“We have to put food first and protect the poor and vulnerable, who spend most of their money on food”. Situationen udgør en politisk udfordring for regeringer, som i mange tilfælde ikke kan gøre noget ved det. De har ikke forårsaget det, og de kan blot se på, mens priserne stiger, har Verdensbankdirektøren udtalt til BBC.
Banken mener, at der i de rige lande bør være større fokus på at øge udbuddet af gødning og fødevarer på verdensplan, og derudover skal man målrette støtte til de fattigste lande.
Verdensbanken advarer om, at oveni fødevarekrisen står de fattigste lande overfor en gældskrise, fordi de ikke kan betale renter og afdrag på deres gæld.
Verdensbanken og Ukraines regering afholder i øvrigt torsdag aften en såkaldt round-table for at få afklaret Ukraines umiddelbare finansieringsbehov og hvordan verdenssamfundet kan bistå.
Den Internationale Valutafond (IMF) og Verdensbanken afholder i denne uge fra 18. til 24. april det traditionelle Spring-meeting, hvor finansministre og centralbankchefer mødes – i år dog fortrinsvis virtuelt.