Derfor bliver det NEJ den 1. juni 2022

EU-forsvarsbehold har ikke haft nogen negativ betydning for Danmark. Tværtimod har vi sparet en masse penge og en masse EU-bureaukrati og uendelige møder, vi alligevel kan deltage i.

Lige frem til den overraskende aftale mellem de ”gamle partier” om at afholde en folkeafstemning, lød det fra fremtrædende politikere og fra regeringens absolutte top, at der ikke i forsvarsforbeholdet er noget, som gør, at vi ikke kan føre den udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitik, som vi gerne vil.

Den dag forsvarsforbeholdet forhindrer os i at føre den udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitik, som Danmark skal føre for at passe på vores land, den dag skal vi tage et opgør med forbeholdet. Men der er vi slet ikke. Tværtimod, forsikrede udenrigsminister Jeppe Kofod på landsdækkende TV.

Forsvarsforbeholdet i EU har da heller ikke forhindret, at Danmark i de seneste tre årtier har sendt flere end 30.000 soldater i krig – nogle flere gange – og 69 danskere har mistet livet. Danske soldater bidrager i dag rutinemæssigt til internationale skarpe militære operationer som i Libyen, i Østafrika, i Sahelregionen og Guineabugten, og indtil for nyligt i Afghanistan. Desuden er danske militære kapabiliteter engageret i Mellemøsten, Georgien og andre steder.

Selvom vi dropper forbeholdet, giver det ikke Danmark øget militær sikkerhed, for EU har i modsætning til Nato ingen fælles sikkerhedsgaranti.

Det betyder ikke at EU-samarbejdet er uden betydning for sikkerhedspolitikken. EU er i modsætning til FN et effektivt og operativt forum som vi fuldt og helt deltager i, når der skal iværksættes sanktioner mod et Rusland, der forbryder sig mod basale principper i den internationale retsorden.

Nato garant for Danmarks sikkerhed

I forsvaret af Danmark spiller vores medlemskab af Nato den helt afgørende rolle. Det er da også Nato der som de eneste har mulighed for stå op imod Putins aggression.

Institutioner som FN og EU er uden betydning, når først kampvognene ruller. Desværre.

Det er derfor forstemmende at høre Ja-partiernes skingre argumentation for forbeholdets ophævelse. Ligesom under afstemningen om retsforbeholdet i 2015, hvor der nærmest blev sat lighedstegn mellem et “Nej” og støtte til pædofile netværk, hører vi nu alarmerende meldinger om, at kun EU kan beskytte os mod Putin. Vi hører advarslerne fra utroværdige politikere, der ikke selv har været soldater og ikke aner det mindste om militære forhold. Det er bemærkelsesværdigt, at de få medlemmer af Folketinget, der faktisk har en vis militær erfaring, er helt fraværende i debatten.

Resultatet kan da også meget vel blive, at man provokerer de mange EU-skeptiske vælgere til at stemme Nej i trods.

For sandheden er, at JA-siden på uredelig vis har prøvet at udnytte den ulykkelige situation i Ukraine til at liste en EU-beslutning igennem på trods af befolkningsflertallet. Inden den 1. juni 2022 vil det stå lysende klart for enhver, at der ingen direkte sammenhæng er mellem krigen i Ukraine og så det danske forsvarsforbehold.

Søren Gade fra Venstre har karakteriseret EU’s militære kapabilitet som ude af stand til at ”slå en bule i en blød hat”, og Putin er ikke bange for EU’s militære slagkraft – uanset om Danmark er med eller ej.

For Nato med USA, UK, Canada, Norge, Tyrkiet m.fl. er der stadig respekt i Moskva.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s