Kvinders ligestilling og identitets- og repræsentationspolitisk opdragelse

Roccamore Corydon

Er du blandt de kvinder eller mænd, der selv på Kvindernes Internationale Kampdag, den 8. marts, ikke tager ordet i ligestillingsdebatten?

Nøjes du med at fnise lidt, når du ser Bjarne Corydon i høje hæle i Roccamores #RespectHighHeels kampagne på Kvindernes Internationale Kampdag for mere diversitet i bestyrelserne?

Trækker du blot på skuldrene og betragter kampagnen som det den også er – et forsøg på at sælge dyre sko – og hvis du blot passivt noterer, at der er en vis træghed i befordringen af ellers velkvalificerede kvinder til de absolutte topposter?

Hvis du kan genkende dig selv og hvis du er relativt ubekymret over, at ligeløn fortsat er et krav på visse overenskomstområder, og hvis du ikke oprøres over, at kvindelige iværksættere har svært ved at tiltrække risikovillig kapital, er du ikke alene.

Du forsvarer dig måske med, at hvis bare alle kvindelige rollemodeller var dygtige og elskelige kvinder af typen Bodil Nyboe Andersen, Dronningen eller Bodil Jørgensen, ville du måske være mere engageret og måske ligefrem føle dig krænket på kvinders vegne.

Du undskylder dig med, at du overalt og ustandseligt i medier og det offentlige rum udsættes for nederdrægtige kvindetyper som Trine Pertou Mach, venstre-borgmesteren Cecilia Lonning-Skovgaard, Theresa Scavenius, det radikale medlem af EU-parlamentet, Karen Melchior, Stine Bosse, Hella Joof og den tidligere sexskandaleramte teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen, der har modtaget eftervederlag fra Københavns Kommune på omkring en halv million på trods af lovning om at droppe at modtage vederlag.

Du føler dig selv krænket af visse kvinder og derfor føler du dig simpelthen lovligt undskyldt for ikke at have ubændig lyst til at overlade afgørende ansvar til kvinder. Du er samtidig gennem hele din opvækst blevet indoktrineret med ofte meget ubehagelige narrativer om kvinder som f.eks. den menneskeædende heks fra eventyret om Hans og Grete, Disney-tegneserier med den onde troldkvinde Hexia de Trick og Cruella DeVil fra Disneys 101 Dalmatinere.

Fra det store udland er du måske ikke helt upåvirket af den amerikanske højrefløjs kampagne mod Hillary Clinton og de slettede e-mails, kravet om “Lock her up!” og andre forsøg på karaktermord som også har været forsøgt herhjemme mod statsministeren med udgangspunkt i nogle slettede sms’er med – vistnok – provokerende sprogbrug.

Ingen lovlige undskyldninger

I dagens Danmark er der ikke nogen lovlig undskyldning for dine oprørende holdninger. Tiden er inde til at du alvorligt overvejer, allerede denne sommer at lade dig indskrive til et identitets- og repræsentationspolitisk højskoleophold.

Her vil du ikke kun opleve en krænkelses-fri oase, men du vil blive gen-opdraget, og du kan komme af med en række af de fobier, der plager dig. F.eks. vil din bekymring for, om den omsiggribende politiske korrekthed fører til, at ytringsfriheden indskrænkes, og herunder om selvcensur blandt kunstnere, instruktører og teaterchefer vil true den kunstneriske ytringsfrihed, forsvinde som dug for solen.

Race, køn, autisme og etnicitet

Du vil øge din forståelse for, at universitetsstuderende kræver et pensum med færre værker skrevet af døde, hvide mænd. Studiebeskrivelser og jobopslag med ord som ”analytisk”, ”kompetent” og ”succesfuld” er kvindefjendske, og et genopdragende højskoleophold vil opøve din kritiske sans og din værdsættelse af ord som ”empati”, ”ligestilling” og ”diversitet”.

I genopdragelseslejren vil du også opøve enighed i, at forfatteres og tænkeres hudfarve er langt mere relevante end logisk sammenhæng og rationalitet. Pludselig vil det gå op dig, hvorfor det er himmelråbende forkert og potentielt krænkende – ja overgrebsagtigt, at en hvid mad anmelder en bog af en lesbisk afroamerikaner. Du vil pludselig kunne forstå, hvorfor en ung kvindelig lyriker ikke er kvalificeret til at oversætte ”The Hill We Climb” af den unge amerikanske digter Amanda Gorman.

Det vil desuden gå op for dig, at når der i filmen ”Music” vælges en ikke-autistisk skuespiller til at spille hovedrollen som den autistiske pige ved navn Music, begås en stor fejl ved ikke at lade autister blive repræsenteret på film.

Efter et kursus i identitets- og repræsentationspolitik vil du også kunne forstå hvorfor det var oprørende at lade Nikolaj Lie Kaas lægge stemme til en sort i tegnefilmen ”Sjæl”, og lade en vist nok heteroseksuel og cis-kønnet skuespiller spille transkønnet i filmen ”En helt almindelig familie”.

Du vil også lære hvor forkert det er, at kantiner på danske læreanstalter serverer vietnamesiske specialiteter, såsom Bahn Mi og Bun Nam Bo tilberedt af ikke-vietnamesere, og du vil lære at fordømme, at kernedanske studerende anlægger ”blackface”, rastahår eller går med sombrero eller Panamahat til rusfester.

Privilegieblindhed

På et identitets- og repræsentationspolitisk højskoleophold vil du kunne bringe dig selv i sync med tidens krav til politisk korrekt adfærd. Du vil indse, at du hidtil har stavret privilegieblindt rundt uden at være klar over dine medfødte privilegier, der følger både køn og hudfarve, og i adskillige århundreder, hvis ikke årtusinder, historisk set har placeret den hvide mand i samfundets øverste lag.

I genopdragerlseslejren vil der være mentorer, der bibringer dig viden om og forståelse for minoriteters erfaringer med den hvide mands systematiske overgreb og krænkelser.

Efter et genopdragelsesforløb af passende længde vil du selv aktivt deltage i kritikken af visse teatres skammelige brug af fat suits. Det vil gå op for dig, at årsagen til dit hidtil negative syn på overvægt er, at det senkapitalistiske samfund er præget af ”tykfobiske strukturer”.

Toksisk maskulinitet

Du vil pludselig få blik for de oprørende og krænkende kvindestereotyper i forestillinger som ”Folk og røvere i Kardemomme by” og ”Skatteøen” – en indsigt, der hidtil har været blokeret, fordi du som heteroseksuel, cis-kønnet har nogle helt forskruede forestillinger om mænd og kvinder, og uforvarende ”mansplainer” og udspreder ”toksisk maskulinitet”.

Konsekvenser

Udover at du bliver et bedre menneske, vil det som et ekstra-udbytte af dit identitets- og repræsentationspolitiske sensitivitetskursus pludselig gå op for dig, hvor velgørende det er, at der nu igen er en Demokrat på præsidentposten i USA og en kommunistisk støttet, socialdemokratisk regering i Danmark.

Selvom der sikkert er meget at rette op på, er du ikke et håbløst tilfælde. Med den rette identitetspolitiske vejledning og skoling kan du stadig nå at blive en nyttig samfundsborger. Hvis det mod forventning ikke skulle ske, og du fremturer med din krænkende adfærd, har vi heldigvis i historien set eksempler på, at venstreorienterede og kulturradikale mekanismer træder i funktion ”bag laden”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s