Ikke alle Joe Bidens kandidater til den amerikanske centralbank, The Fed, kan godkendes

Raskin

Præsident Joe Biden har indstillet at Jerome Powell genudnævnes for en ny periode som formand for Centralbanken. Biden har ligeledes indstillet det nuværende medlem af bestyrelsen, Lael Brainard, til næstformand for bestyrelsen. Som nye medlemmer af bestyrelsen indstilles Lisa Cook, farvet kvinde fra Michigan State University og den ligeledes farvede Philip Jefferson fra Davidson College.

Lisa Cook, står til at blive Fed-bestyrelsens første sorte kvinde. Hun er tidligere økonomisk rådgiver for præsident Obama og p.t. tilknyttet den progressive tænketank Center for Equitable Growth, hvor Biden har hentet flere økonomiske rådgivere.

Philip Jefferson vil være den 4. farvede amerikanske økonom i Fed-bestyrelsen.

Mens de her nævnte kandidater foreløbig er godkendt i Senatets Banking Committee, og dermed kan forvente at få deres udnævnelse godkendt også af selve Senatet, er der problemer med en anden udnævnelse i centralbanksystemet.

Kontroversielle Sarah Bloom Raskin

Joe Biden har indstillet den tidligere Centralbankguvernør og tidligere viceskatteminister, Sarah Bloom Raskin, som Fed vice chair of supervision – centralbankens næstformand ansvarlig for tilsynet med den amerikanske finanssektor.

Den 60-årige Raskin anses for en høg på det område og ventes at føre Wall Street i strammere tøjler end hendes Trump-udnævnte forgænger, Randal Quarles.

Den konservative klummeskriver George Will har kaldt Sarah Bloom Raskin for en ”politisk aktivist”, og hun er kendt for sine skarpe holdninger om at tænke klimarelaterede risici ind i Feds arbejde, blandt andet i forhold til regulering af banker.

Republikanerne vil ikke støtte Sarah Bloom Raskin og har i Banking Committee blokeret for hendes udnævnelse, så hvis hun skal godkendes i selve Senatet kræver det, at alle demokrater og mindst 1 republikaner støtter hendes kandidatur.

Senator Joe Manchin III fra West Virginia

Det er i øjeblikket ikke tilfældet. Ingen republikanere har tilkendegivet støtte, og den kontroversielle demokratiske senator fra kulrige West Virginia, Joe Manchin III, vil ikke støtte Bidens Fed-kandidat på grund af hendes holdning til klimaændringer. Det meddelte senatoren officielt mandag den 14. marts 2022.

I sin oppositionsmeddelelse sagde Manchin, at Raskin “ikke på tilfredsstillende vis har adresseret mine bekymringer om den kritiske vigtighed af finansiering til en energisektor, der skal være i stand til at imødekomme vores nations kritiske energibehov. Jeg er kommet til den konklusion, at jeg ikke er i stand til at støtte hendes nominering”.

Manchin markerede også, at Fed-bestyrelsen efter hans opfattelse ikke skulle “politisere sine kritiske beslutninger”, hvilket blev opfattet som at Manchin faktisk mener, at Raskin ville bruge posten til at politisere.

Sarah Bloom Raskin har tidligere skrevet til støtte for, at den amerikanske centralbank skulle øge sin opmærksomhed på finansielle risici fra klimaændringer, men sagde under hendes høring i Senatet, at centralbanken ikke havde mandat til at afgøre, hvordan kapital skulle allokeres mellem industrier.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s