Den italienske humanist og filosof Giordano Bruno blev 17. februar 1600 brændt som kætter på Campo dei Fiori i Rom

Bruno

I jubelåret 1600 blev den italienske munk og filosof Giordano Bruno (1548 – 1600) den 17. februar i Rom af inkvisitionen brændt på bålet for kætteri for sit verdensbillede og opfattelse af kosmos. Et monument udført af Ettore Ferrari blev rejst på henrettelsesstedet, Campo dei Fiori, i 1889.

Ifølge Aristoteles og hans kosmologi var Universet endeligt og opbygget af kugleskaller, hvorpå stjernerne og planeterne er fæstede. Kugleskallerne drejer sig om deres fælles centrum, hvori Jorden, som er ubevægelig, er placeret.

Giordano Brunos kosmologi byggede på principper defineret af Nikolaus Kopernikus, ifølge hvilket Jorden ikke indtager en speciel plads i universet. Bruno postulerede rummets uendelighed, at der ikke eksisterede et center, at stjernerne var fjerntliggende sole omgivet af deres egene planeter, og at der i universet kunne findes andet liv – en teori, der blev kendt som kosmisk pluralisme.

Giordano Bruno, der skrev på italiensk, har efterladt en større litterær produktion, og han er i dag et symbol på tanke- og ytringsfrihed.

I forbindelse med jubelåret 2000 beklagede pave Johannes Paul II offentligt henrettelsen af Bruno.

One thought on “Den italienske humanist og filosof Giordano Bruno blev 17. februar 1600 brændt som kætter på Campo dei Fiori i Rom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s