Hongkong mere sårbar end Danmark

Hongkong1

Mens alle venter spændt på resultatet af 2-dages mødet i den amerikanske centralbanks FOMC (Federal Open Market Committee), der offentliggøres ved en pressekonference onsdag den 26. januar 2022 kl. 20 (dansk tid), kan der kastes et blik på den økonomiske situation i Hongkong.

Den danske økonomi af omtrent samme størrelse som Hongkong

Hongkong med et indbyggertal på knap 7,5 millioner mennesker har en økonomi, der er af omtrent samme størrelse som Danmarks – omkring 350 mia. $ svarende til omkring 2350 mia. danske kroner.

De finansielle markeder i Hongkong er endnu mere spændte på, om den amerikanske centralbank – The Fed – vil annoncere forhøjelser af den pengepolitiske rente.

Hongkong i en sårbar situation

En renteforhøjelse vil ramme Hong Kong på det værst tænkelige tidspunkt. Hongkongs valuta – Hongkong-dollaren, der i øjeblikket har en værdi på 85 øre – er bundet til den amerikanske dollar, hvor kursen formentlig vil stige som følge af en stigning i det amerikanske renteniveau.

Det sidste, Hongkong ønsker at gøre lige nu, er at øge låneomkostningerne. Men det er præcis, hvad det vil blive tvunget til at gøre, når Federal Reserve begynder at hæve renten.

Hongkongs økonomi er under pres, da ekstreme foranstaltninger mod COVID holder byen isoleret, og en samtidig afmatning i Kina begrænser virksomhedernes indtjening.

Aktiemarkedet i Hongkong performede elendigt sidste år som følge af Beijings indgreb overfor industrier som tech, ejendom og kasinoer. Yderligere har bekymringer over de lukkede grænser og det kommunistiske partis voksende indflydelse ansporet til en decideret hjerneflugt.

Afhængighed af Kina

Selv om Hongkongs økonomi i stigende grad er afhængig af Kina, importerer man fortsat den amerikanske pengepolitik, fordi valutaen er knyttet til dollar. For at beskytte stabiliteten i kursen på Hongkong-dollaren har de lokale monetære myndigheder strammet likviditeten i det finansielle system.

Dan danske rente?

Den danske krone er knyttet til euroen og dermed ikke umiddelbart i samme sårbare situation som Hongkong-dollaren. Den britiske centralbank har hævet renten, og hvis den amerikanske centralbank også strammer pengepolitikken, er det et spørgsmål om tid, før Den Europæiske Centralbank, ECB, også hæver renten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s