Præsidentvalget i Libyen

Libyen

Libyen, med omkring 7 millioner indbyggere, udviklede sig til kaos efter det NATO-støttede oprør mod Muammar Gaddafi i 2011.

Siden 2015 har Libyen imidlertid haft en overgangsregering baseret på en politisk aftale under forhandlinger mellem parterne i Schweiz faciliteret af FN.

GNA-regeringen (Government of National Accord) har af FN’s Sikkerhedsråd (og EU) siden været anerkendt som den eneste legitime regering i Libyen.

Regeringen, der har været ledet af teknokraten Fayez al-Sarraj, har imidlertid ikke været støttet af oprørere organiseret i Libyens Nationale Hær, LNA, under ledelse af general Khalifa Haftar.

LNA og Khalifa Haftar har sit stærkeste fodfæste i Benghazi og kontrollerer mere eller mindre hele den østlige halvdel af Libyen, der er verdens 18. største land.

Haftar har øjensynligt været støttet af Rusland, Egypten og flere andre afrikanske stater, og det så faktisk en overgang ud til, at oprørerne kunne true den FN-anerkendte regering i hovedstaden Tripoli med premierminister Fayez Al-Sarraj i spidsen. Tripoli-regeringen modtog imidlertid massiv støtte fra Tyrkiet, og balancen blev genoprettet.

Præsidentvalg den 24. december 2021

I oktober sidste år blev de to store sider i Libyens borgerkrig – den internationalt anerkendte nationale samlingsregering i Tripoli og Khalifa Haftars østlige libyske nationale hær i Benghazi – enige om en våbenhvile.‎

Som et led i køreplanen for definitivt at afslutte borgerkrigen og efter pres fra FN afholdes der 1. runde i et præsidentvalg en 24. december 2021, mens parlamentsvalget er blevet udskudt til januar eller februar. Der er dog endnu ikke aftalt tidspunkt og de nærmere regler for valget.‎

Libyen efter Gaddafi

Fjernelsen af Gaddafi udløste en lang periode med borgerkrigslignende tilstande og politisk ustabilitet. Danmark bidrog som bekendt aktivt i fjernelsen af Gaddafi med op mod seks F-16 kampfly, der kastede 923 bomber over Libyen – 11 pct. af NATO’s samlede præcisionsguidede bomber – men indsatsen bragte hverken demokrati eller menneskerettigheder til Libyen, som man påstod. Derimod brød landets sundhedsvæsen, uddannelsessystem og selve statsmagten sammen.

Danmarks engagement i Libyen betegnes som en dansk militær succes, men den internationale indsats har også haft negative sideeffekter.

Muammar Gaddafi havde mange tuareger fra det nordlige Mali ansat i sin hær frem mod sit fald i Libyen i 2011, og de måtte grundet manglende statsborgerskab rejse til tilbage til Mali, og oprørsgrupper fik dermed adgang til våben og trænede soldater.

Der er således ingen tvivl om, at Gaddafis fald har bidraget til at destabilisere hele Sahel-regionen og har forstærket Al-Qaida i det Islamiske Maghreb’s evne til at udføre terrorangreb. Det er den trussel, der ligger bag beslutningen om at sende et dansk troppekontingent til Mali.

Kandidater ved præsidentvalget

Ved fristen for kandidatanmeldelser udløb den 22. november 2021 havde i alt 96 mænd og 2 kvinder ladet sig registrere.

Mange er efterfølgende af forskellige grunde afvist som kandidater, men tilbage er blandt andre Saif al-Islam Gaddafi, søn af Muammar Gaddafi, Khalifa Haftar, leder af den oprørske Libyan National Army, Aref Nayed, formand for Ihya Libya Party, og den nuværende premierminister Abdul Hamid Dbeibeh.

De vigtigste kandidater:

 • Nouri Abusahmain, Former President of the General National Congress
 • Salama Al-Ghweil, Minister of State for Economic Affairs
 • Saif al-Islam Gaddafi, Popular Front for the Liberation of Libya (Son of former Libyan leader Muammar Gaddafi)
 • Aref Ali Nayed, Former Libyan Ambassador to United Arab Emirates
 • Hunayda al-Mahdi, Social sciences researcher
 • Fathi Bashagha, Former Interior Minister of the Government of National Accord
 • Fathi Benshatwan, Former Minister of Energy
 • Abdul Hamid Dbeibeh, Future of Libya, Interim Prime Minister of Libya
 • General Khalifa Haftar, Commander of the Libyan National Army
 • Leila bin Khalifa, Activist
 • Ahmed Maiteeq, Former Deputy Head of the Presidential Council
 • Aguila Salah Issa, Speaker of the Libyan House of Representatives
 • Khalid Shakshak, Head of Audit Bureau

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s