Trods forbud sælger danske firmaer militærudstyr til Emiraterne

Terma Systematic

I Danmark er Rigspolitiet i gang med at undersøge Systematics våbeneksport til De Forenede Arabiske Emirater, UAE. Det oplyser justitsminister Nick Hækkerup til TV 2.

– Hvis man godt ved, hvem slutbrugeren er, men ikke fortæller, hvem slutbrugeren er, så er vi ovre i noget, hvor man potentielt har brudt straffeloven og kan blive retsforfulgt for det.

– Lige nu undersøger Rigspolitiet, hvad der præcis er sket, og derefter må man selvfølgelig tage stilling til, om der skal følges op med en straffesag eller andet, siger Nick Hækkerup til TV 2.

Den danske it-virksomhed Systematic har angiveligt via et britisk datterselskab solgt et militært softwaresystem til De Forenede Arabiske Emirater, UAE, selv om den danske regering har indført et eksportforbud til landet.

Belgien, Danmark, Finland, Tyskland, Grækenland, Italien og Holland har indført restriktioner på eksport af våben til de krigsførende magter i Yemen, herunder ikke mindst den Saudi Arabisk-ledede koalition bestående af Bahrain, De Forenede Arabiske Emirater (UAE), Egypten, Jordan, Marokko og Sudan, der siden 2015 har interveneret militært i Yemen til fordel for den yemenitiske regering. I november 2018 indførte den danske regering et eksportforbud af militært udstyr til Emiraterne.

Allerede i 2015 vedtog FN’s Sikkerhedsråd en våbenembargo mod Houthi-oprørerne i Yemen.

Terma

Tidligere har den danske våbenproducent Terma været under anklage for at bidrage med udstyr til krigen i Yemen

Allerede i maj 2020 vakte det opmærksomhed, at den danske våbenproducent Terma har bidraget med udstyr til UAE’s – De Forenede Emiraters krigsførelse i Yemen.

TV2 har sammen med medierne DanWatch, hollandske Lighthouse Reports og researchcentret NOIR- Nordic Reports undersøgt, hvor udstyr produceret af Terma bliver brugt.

Medierne oplyser, at Terma har solgt udstyr og vedligehold til kampflyene, Archangel, som under konflikten i Yemen er blevet brugt til bombninger i Yemen af De Forenede Arabiske Emirater.

Archangel-kampflyene kan ifølge TV2 bære tre ton bomber og er udstyret med Termas missilforsvarssystem – MASE Pod (Modular Aircraft Survivability Equipment).

Terma har desuden fra 2011 til 2016 udstyret seks af De Forenede Emiraters flådefartøjer med Termas Scanter 2001 navigationsradarer samt bidraget med uddannelse i vedligeholdelse af systemerne.

Det er ikke oplyst, om Terma har leveret udstyr til andre deltagere i krigen i Yemen.

Den erhvervsdrivende fond, Thomas B. Thriges Fond, ejer Thrige Holding A/S, der ejer Terma, der blev stiftet i 1949.

Terma i Lystrup ved Århus med en milliardstor omsætning har således flere pensionerede ambassadører og højtstående officerer på lønningslisten.

Terma sælger udstyr herunder Termas missilforsvarssystem – MASE Pod (Modular Aircraft Survivability Equipment) – til jagerfly, helikoptere, radarsystemer, herunder Termas Scanter 2001 skibsradar, skibsradarer, og til rumfartsindustrien.

Terma har fabrikker i Lystrup og Grenaa i Østjylland og har mere end 1500 ansatte på verdensplan. Sidste år var omsætningen på omkring 2 milliarder kroner.

Terma vandt i begyndelsen af 2020 en ordre til 550 millioner kroner hos det amerikanske flyvevåben på dele til kampflyet F-16.

Kontrakten er på 250 pylons, der er ophæng, som er monteret under vingerne og bærer F-16-flyets last af våben og andet udstyr. Flydelene skal produceres på og leveres over de kommende fem til seks år. De 250 pylons er også en del af flyenes beskyttelsessystem, da der er indbyggede sensorer, som kan opdage angribende missiler og affyre såkaldte flares, som afleder de angribende missiler.

Terma har de seneste år også vundet ordrer på at levere dele til kampfly af typen F-35-fly, der skal afløse F-16’eren – også hos det danske forsvar.

Sigtelsen mod Terma er siden opgivet.

Systematic

Systematic, der startede småt i Århus i slutningen af 1980’erne med at udvikle software til det danske søværn, har i dag datterselskaber i Australien, Canada, Finland, Tyskland, New Zealand, Rumænien, Sverige, UAE, UK, og USA. Firmaet beskæftiger mere end 400 medarbejdere og leverer en vifte af styringsprogrammer til militære enheder i hele verden.

Flere eksperter vurderer, at Systematic, der er Danmarks største it-virksomhed, dermed bevidst omgår det danske eksportforbud, som har været gældende i tre år på grund af risiko for, at militært udstyr ville blive anvendt i krigen i Yemen, som Emiraterne har spillet en ledende rolle i.

Systemet hedder “SitaWare” og bliver brugt af flere landes militær, herunder det danske.

Systemet giver ifølge TV 2 overblik under militære operationer – herunder til at koordinere angreb og udpege bombemål.

I november 2018 indførte den danske regering et eksportforbud af militært udstyr til Emiraterne. I årene inden havde Systematic eksporteret til landet fra Danmark.

Systematic trak måneden inden en ansøgning om en eksporttilladelse fra Danmark til Emiraterne tilbage. Ifølge Systematic var det, fordi man ikke fik en ordre som forventet og ikke på grund af det danske eksportforbud.

I starten af 2019 fik Systematic en eksporttilladelse til Emiraterne fra Storbritannien.

Virksomheden selv afviser anklagerne og siger, at der ikke er noget sammenfald mellem det danske eksportforbud og den britiske tilladelse.

One thought on “Trods forbud sælger danske firmaer militærudstyr til Emiraterne

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s