Filmmand beskyldes for at behandle kendt forfatter dårligt

sara-omar-tryk-foto-Manyar-Parwani-696x464Dokumentaristen Manyar Parwani, der står bag et dokumentarfilmsprojekt om forfatteren Sara Omar, blev onsdag den 2. februar 2022 i retten på Frederiksberg beskyldt for at behandle bestsellerforfatteren Sara Omar dårligt

Rasit Ufuk Tas, ejer af produktionsselskabet Anagov Diary IVS, udtalte ifølge Jyllands-Posten om Manyar Parwani, at ”Han er ekstremt nedladende over for Sara under produktionen”. Rasit Ufuk Tas og kaldte det endvidere ”ovre i det manipulerende”.

En konkret episode stod klar i Tas’ hukommelse. De tre sad i Ørestad i København og fik en vegansk is, da Manyar Parwani ud af det blå angiveligt sagde: ”Hold din kæft, din lille kurder, eller jeg smadrer dig”.

Forfatteren

Baggrunden for retssagen er, at den dansk-kurdisk statskundskabsstuderende og forfatter, Sara Omar – født 21. august 1986 i Sulaymaniah i den kurdiske del af Irak – og forfatteren bag succesromanerne ”Dødevaskeren” og ”Skyggedanseren”, vil have nedlagt et fogedforbud over for Manyar Parwani og Omar Marzouk for at forhindre offentliggørelsen af en dokumentarfilm om Sara Omar, som hun hævder at have rettighederne til.

Instruktøren Manyar Parwani og producenten Omar Marzouk blev angiveligt uvenner med Sara Omar under tilblivelsen af en dokumentar, der ikke blev til noget. De er nu alligevel i gang med at lave en dokumentar om Sara Omar på basis af de optagelser, de lavede til det oprindelige projekt.

Uenigheden har ifølge Sara Omar blandt andet baggrund i den dårlige behandling hun blev udsat for af Manyar Parwani.

Under retssagen er det således fremgået, at Sara Omar blev hun forulempet flere gange, spyttet i ansigtet, overfuset og revet i håret.

Sara Omar oplevede tillige Manyar Parwani som “nedladende” og “manipulerende”, ligesom han ifølge Sara Omar skulle have konstrueret og instrueret scener og ytringer ved tvang.

Samtidig hævder Sara Omar, at Manyar Parwani bevidst triggede hendes PTSD for efterfølgende at filme hende i sårbare situationer.

Sara Omars læge har under retssagen bekræftet at forfatteren var i et forløb for sin PTSD på Odense Universitetshospital fra 2015 til 2019. I oktober 2021 måtte lægen udskrive en sygeattest for Sara Omar, men lægen ville med henvisning til tavshedspligten ikke oplyse den præcise årsag.

Dokumentaristen

Manyar Parwani, der er født i Kabul, Afghanistan, i 1978 og kom til Danmark i 1986, har afvist anklagerne om at han skulle have behandlet Sara Omar dårligt. Påstandene er fabrikeret i et forsøg på at stoppe dokumentarfilmen om Sara Omar, som Parwani og Marzouk hævder, de har rettighederne til.

Manyar Parwani er af Filmmagasinet Ekko blevet kaldt en ”magnet for kontroverser”, og Radio 24syv stillede spørgsmål til troværdigheden af hans historier om at være blevet truet med pistol af maskerede medlemmer af banden Loyal to Familia (LTF).

I 2016 fik dokumentarinstruktøren Manyar Parwani og Zentropa støtte fra Det Danske Filminstitut til udvikling af et projekt om terroristen Omar El-Husseins og angrebet på Krudttønden og Synagogen den 14. februar 2015. Imidlertid kom det hurtigt frem, at Parwani havde givet forkerte oplysninger til Filminstituttet og overdrevet sin adgang til nære kilder. Eksempelvis hævdede han i ansøgningen at have mulighed for kommunikation med Omar El-Husseins søster, som imidlertid ikke eksisterer.

Det har i mange år været en del af fortællingen om dansk-kurdiske Sara Omar, forfatteren til ”Dødevaskeren” (2017) og ”Skyggedanseren” (2020), at hun lever under politibeskyttelse, og at hun modtager dødstrusler. Truslerne skyldes angiveligt, at hun i sine bøger sætter fokus på social kontrol, vold og incest i muslimske miljøer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s