Dækningen af OL 2020 i Tokyo

Alex Scott

I Storbritannien har især BBC-dækningen af OL 2020 i Tokyo givet anledning til debat og kritik.

Ikke alle sportskommentatorerne dækker konkurrencerne fra Tokyo, men hjemme fra BBC-centeret i MediaCityUK i Salford Quays i Manchester. Argumentet er dels tidsforskellen mellem London og Tokyo og dels Covid-epidemien, der besværliggør udsendte korrespondenters arbejde under olympiaden. Hensynet til omkostningerne har imidlertid spillet en nok så stor rolle.

Kritikken er gået på, at sportskommentarerne mangler noget af den info, der registreres på stadion eller i sportshallen og formidlingen til lyttere og seere dermed bliver mindre intens.

Balladen om Alex Scott

En af de kommentatorer, der er blev kritiseret, er den tidligere kvindelige fodboldspiller Alex Scott. Hun nåede 140 kampe på det engelske landshold og deltog i OL i London i 2012. Siden hun stoppede den aktive karriere I 2018, har hun været fodboldkommentator på BBC og Sky Sports.

Alex Scott, der er farvet, er vokset op i den østlige del af London, er blevet kritiseret for sit engelske af den tidligere minister, Lord Digby Jones, der på twitter har anbefalet, at Scott fik særundervisning i udtale:

“Enough! I can’t stand it anymore! Alex Scott spoils a good presentational job on the BBC Olympics Team with her very noticeable inability to pronounce her ‘g’s at the end of a word. Competitors are NOT taking part, Alex, in the fencin, rowin, boxin, kayakin, weightliftin & swimmin.”

Kritikken har givet anledning til en længere debat om tilladeligheden af accenter på britisk fjernsyn.

TV-dækningen af OL i Danmark

I Danmark har Danmarks Radios benyttelse af ”nye” ekspertkommentatorer i dækningen af en række sportsgrene endnu ikke givet anledning til videre debat, selvom der som altid er seere/lyttere der syntes at der tales for meget, mens andre mener, der forklares for lidt.

Gennemgående er de nye medkommentatorer en forfriskende fornyelse og en klar gevinst for lyttere og seere. Det kniber mere for slidte typer som Kim Bildsøe Lassen at fastholde interessen. En række koryfæer i DR har tydeligvis overskredet deres taletid og sidste salgsdato.

I 2016 sendte både DR og TV2 store tv-hold til Rio. I år er det DR og Discovery, der deler rettighederne, hvor DR’s hold er langt mindre end sidst. Dels på grund af corona, men også fordi DR’s OL-studie i år holdes hjemme i Danmark, hvor det i 2016 var placeret i Rio.

Dækningen foregår på Danmarks Radio og de kommercielle stationer, Eurosport og Kanal 5 på Discovery.

DR.DK som streaming-tjeneste

DR har postet mange millioner i rettighederne til at sende live fra OL denne sommer, og det er der kommet tre nye live-kanaler på DR’s streamingplatform DRTV ud af. På den primære OL-kanal viser DR indhold fra guldkampe om dagen og sender højdepunkter fra den foregående dag om natten. Derudover kan der streames fra andre kanaler på DRTV, der fokuserer på mindre kendte discipliner, hvor kommentatorerne dækker begivenhederne på distancen fra København.

Samtidig har DR etableret sit OL-studie og tv-cirkusplads på toppen af Eksperimentariet i Tuborg Havn. Her afholdes en slags olympisk fest med begejstrede sportsfans, der drikker pilsnere og vifter med flag.

Om det lykkes for DR med OL-dækningen at erobre en førerstilling på det efterhånden omfattende streaming-marked i Danmark, vil vise sig.

One thought on “Dækningen af OL 2020 i Tokyo

  1. Hans Hauges bemærker i Berlingske Tidende den 6. august 2021 med bidende ironi om Bildsøe og badminton:
    ”Man må faktisk beundre journalisten Kim Bildsøe. Vi husker ham som en stor kender af britisk politik og for hans kommentarer til Brexit, og han var især god til at skjule sin modstand mod udmeldelsen. Det er professionalisme. Også amerikansk politik har han indsigt i; det så vi, da der var præsidentvalg. Han brød sig ikke om Trump, men det mærkede man næsten ikke.
    Og nu oplever vi hans alsidighed som sportsjournalist i Tokyo. At tænke sig at han også ved meget om badminton (måske har han spillet det selv?). Vi må især fremhæve hans geniale eller skulle vi sige fantastiske spørgsmål til Viktor Axelsen efter guldkampen. Bildsøe spurgte: »Hvor meget betyder det her for dig?« Hvis journalister kunne få guld, måtte medaljen da tilfalde Bildsøe for dette spørgsmål. Vi fik at vide, at det betød meget.”

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s