Sjæl i Flammer – skovbrande hærger Sardinien

LA SARDEGNA BRUCIA ANCORA, IN AZIONE I CANADAIR
L’intervento dei Canadair per il grande incendio a Santu Lussurgiu, 26 luglio 2021. ANSA/FABIO MURRU

Over en længere strækning på det vestlige Sardinien omkring byen Bonacardo er mere end 50.000 tønder land med vegetation, gårde og landsbyer i weekenden ifølge ANSA ramt af en af de største skovbrande i årtier. I hundredvis er får, svin, geder og køer gået til i flammerne og over 1000 beboere og turister er evakueret fra området.

Heldigvis er der ikke rapporteret om dødsfald eller kvæstelser, men mandag rasede brandene stadig, da fire brandslukningsfly fra Frankrig og Grækenland sluttede sig til de italienske brandmænds flyflåde for at hjælpe med at kontrollere branden.‎

‎Billeder optaget af italienske brandmænd viste flammer lige bag strand-villaer i byen Porto Alabe, et populært turiststed, over 25 miles nord for, hvor brandene opstod.‎

Flammerne løb gennem skove af korkeg, der er hjemmehørende i regionen. Et tusind år gammelt oliventræ, der var et vartegn og en turistattraktion for landsbyen Cuglieri, blev ødelagt af branden.‎

‎Årsagen til brandene er endnu ikke klarlagt, men eksperter har udtalt, at for at forhindre skovbrande skal skove og græsgange holdes fri or brændbart materiale og der bør etablere brandbælter m.v.

Realiteten er imidlertid, at i de berørte områder på Sardinien og andre steder i Italien, bliver forladte arealer ofte ikke ordentligt vedligeholdt, hvilket kan bidrage til at skovbrande spredes.

‎Enhver der har færdedes i Syditalien om sommeren vil vide, at skovbrande ingenlunde er ualmindelige. På Sardinien betyder det tørre Middelhavsmiljø om sommeren, især når varme sydvestlige vinde blæser på dage, hvor temperaturerne når op på 40 grader, som tilfældet har været i de sidste par dage, at problemet er særligt stort.‎

‎Italien oplever i år en stigning i skovbrande, som det sker hvert fjerde eller femte år, når lave buske og krat i øde områder er vokset tilstrækkeligt til at blive antændt af en gnist – ved et uheld, eller forsætligt som fælge af menneskelig aktivitet.‎

Italien har i år registreret næsten 13.000 flere skovbrande end sidste år. De fleste i de sydlige regioner I Puglia, Calabrien og Sicilien.

I år er Italien særligt udsat. Landbrugsorganisationen Coldiretti har opgjort skaderne til millioner af euro. I den nordlige del af Italien har dårligt vejr med hagl, vind og storme ødelagt vinmarker, frugtplantager og andre afgrøder, mens man i Syditalien mangler vand til grøntsager og citruslunde efter tre måneder uden markant regn og med varme, der har bidraget til opblussen af ​​brande fra Sardinien, Puglien, Calabrien og Sicilien.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s