Mediernes mangel på kvalificerede it-kræfter og sex-krænkelser

Identitetspolitik

Digitale kompetencer er stærkt efterspurgte indenfor mediebranchen. Digitale udviklere er de nye helte i news room og efterspørgslen efter kompetencer indenfor sociale medier er ligeledes i vækst under pandemien, der tvinger folk til at blive hjemme. Forbrugeradfærden har ændret sig dramatisk i løbet af de sidste 12 måneder – fokus er skiftet og der bruges nu rigtig mange penge på digitale kanaler.

I takt hermed, har der været en enorm stigning i efterspørgslen efter mediefolk med it-kompetencer og kendskab til de betalte sociale medier, hvor efterspørgslen det sidste år ifølge data fra LinkedIn er steget med over 116 pct.

Bliver der set gennem fingre med it-kyndiges krænkelser?

Den udtalte mangel på kvalificerede it-kræfter er en del af forklaringen på, at notoriske sexkrænkere har kunnet spadsere til nye velbetalte job i mediebranchen, når deres adfærd umuliggjorde fortsat tilstedeværelse på deres hidtidige arbejdsplads. Der er eksempler fra DR, TV2, BT og Ekstrabladet hvor IT-kyndige trods utilstedelig adfærd har fået meget lang snor. Flere af tilfældene er under Me-Too kommet frem i lyset, og et af tilfældene er Rasmus Bjerre.

I efteråret 2020 kommer det frem, at DR-chefen Rasmus Bjerre, der på daværende tidspunkt var en magtfuld redaktør, der blandt andet bestemte over indholdet i Danmarks Radios populære radiopodcasts, blev fyret fra DR.

Rasmus Bjerre havde til en fest  sagt til den unge praktikant, nuværende P3-vært, Maria Fantino: ”Du skal kneppe min kæreste, og jeg vil kigge på”.

Maria Fantino besluttede sig for at fortælle om Rasmus Bjerres invitation til sin nærmeste DR-chef. Det viste sig, at der havde været flere alvorlige sager mod Rasmus Bjerre. Sager om både krænkende og grænseoverskridende opførsel.

Efter fyringen fra DR får Rasmus Bjerre i foråret 2018 et nyt velbetalt chefjob i Podcast24syv – et søsterselskab til licenskanalen Radio24syv.

Den nu forhenværende DR-chef, Rasmus Bjerre, truer ifølge Maria Fantino, i en e-mail til hende i oktober 2019 med et sagsanlæg og et økonomisk erstatningskrav:

Nyt job på Gyldendal

Rasmus Bjerre får i januar 2020 et nyt magtfuld chefjob. Denne gang på det kulturradikale forlag Gyldendal, der ledes af Danmarks Radios tidligere kulturchef, Morten Hesseldahl.

I sensommeren 2020 eksploderer sagerne om sexchikane i mediebranchen. Tv-værtinden Sofie Linde fortæller om en anden højt profileret DR-medarbejder, der har truet hende med oralsex til en julefrokost på licensstationen.

Sagen fører til, at Rasmus Bjerre efterfølgende også bliver fyret fra sit nye job som chef på Gyldendal.

Sidst i september 2020 bliver ledelsen på Gyldendal kontaktet af både medarbejdere og samarbejdspartnere, der gør opmærksom på, at forlagets digitale chef efter sigende skulle have krænket flere kvinder i Danmarks Radio.

Det får Gyldendal og den tidligere DR-chef Morten Hesseldahl til at iværksætte en intern undersøgelse af Rasmus Bjerre.

Allerede kort tid efter Rasmus Bjerres ansættelse i januar 2020 gør flere personer med tilknytning til Gyldendal en forlagsredaktør opmærksom på, at der er problemer med den digitale chef, men Gyldendals ledelse foretog sig intet.

Først mandag den 5. oktober 2020 fortæller forlaget, at man har fyret den chikaneanklagede Rasmus Bjerre.

Gyldendal oplyser, at der ikke er sexchikane involveret i den pludselige fyring af Rasmus Bjerre. Forlaget har fundet andre grunde til at afskedige deres digitale chef efter cirka ni måneder i chefstolen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s