Brideshead Revisited

Castle Howard

Søndag eftermiddag den 2. maj 2021 kunne man på DR2 se eller gense filmatiseringen fra 2008 af ”Gensyn med Brideshead” – Evelyn Waughs mesterværk fra 1945.            

Evelyn Waugh

Satirikeren, journalisten og forfatteren Evelyn Waugh konverterede i 1930 til katolicismen. Evelyn Waugh var skeptisk over for den moderne civilisation og skrev efter omvendelsen en række bøger om den moderne dekadence, blandt andet “En håndfuld støv” og “Gensyn med Brideshead”. Sidstnævnte udkom i 1945 og var en helt igennem umoderne bog. Høj stil og med kristendommen som et fundament, der glemmes af hovedpersonerne, som alligevel hentes hjem til sidst som vildfarne får til folden.

Tv-serien ”Brideshead Revisited” fra 1981

Forløberen til filmatiseringen i 2008 af historien om den unge Oxford-studerende Charles Ryders møde med den anglo-katolske adelsfamilie på barokgodset Brideshead, var en britisk BBC Tv-serie fra 1981. En ung Jeremy Irons spiller Charles Ryder og hans samspil med den “byronsk” smukke Anthony Andrews i rollen som Sebastian Flyte kastede Irons direkte op på den filmiske stjernehimmel og gjorde hans “stive overlæbe” til 1980’ernes arvtager til John Gielgud og sir Laurence Olivier, der begge dukker op i Tv-serien som fædrene til de to unge hovedrolleindehavere.

Filmen fra 2008

Ved det første møde mellem disse to 19-årige mænd, der sætter hele Charles Ryders dannelsesrejse i gang gennem Englands arkaiske hallers stolthed og forfald, ser man de to drikke chateau Peyraguey, spise jordbær og ryge tyrkisk tobak under en af Englands gamle elmetræer i det bløde landskab omkring Oxford.

Der siger Sebastian med teddybjørnen Aloysius liggende ved sin side i græsset: “Dette er det rette sted at nedgrave en spand guld. Jeg ville gerne grave noget særligt værdifuldt ned alle de steder, hvor jeg var lykkelig, så jeg, når jeg bliver gammel, grim og miserabel kan rejse tilbage, grave dem op og huske”.

I filmversionen spiller Matthew Goode fremragende rollen som Charles Ryder, mens Ben Whishaw knap så overbevisende spiller Sebastian Flyte. Emma Thompson er til gengæld uforlignelig i rollen som Sebastians mor, Lady Marchmain, mens Michael Gambon spiller Lord Marchmain.

I filmens begyndelse er vi tilbage under 2. verdenskrig – i 1944 kort før invasionen i Frankrig. Charles Ryder (Matthew Goode) er kaptajn i den britiske hær, og en diset morgen ankommer Ryder i spidsen for sit kompagni til deres nye kvarter, herresædet Brideshead.

Den herskabelige ejendom får ham til at mindes en smerteblandet fortid, der endte med at ødelægge hans forhold til Bridesheads ejere, the Marchmains, en demonstrativt velhavende, lavadelig familie.

Charles mødte første gang den unge arving til Brideshead, den homoseksuelle Sebastian Flyte (Ben Whishaw), 20 år tidligere, da de begge var studerende på Oxford, hvor den unge og excentriske Lord Sebastian Flyte overraskende bød Charles velkommen i sin kreds af lige så velhavende og flamboyante venner, og hvor der drikkes mere champagne end te.

Sebastian ønsker at beholde Charles for sig selv og ikke lade sin charmerende familie slå kløerne i ham, men sådan går det ikke. Charles Ryder, der kommer fra en middelklasse baggrund i Paddington-kvarteret i London, er ateist, tidligt moderløs og med et fjernt forhold til sin excentriske far, og en ambition om at blive kunstner (maler), ender med at blive indfanget i Sebastians traumatiske familiekampe, som tvinger Sebastian ud i et umådeholdent forbrug af alkohol.

Selvom Charles og Sebastian var mere end bare venner (uden dog at have realiseret et kødeligt homoseksuelt forhold), forelskede Charles sig i sidste ende i Sebastians søster, Julia Flyte.

Katolicismen

Den største hindring for Charles involvering med nogen i Flyte-familien var familien matriark, Lady Marchmain (Emma Thompson). Hun er en streng og from katolik i en familie, der tilhører et lille katolsk mindretal i den engelske landadel, og hun tvinger familien til at følge en strengt katolsk livsstil. Lady Marchmains eget ægteskab med faderen til hendes 4 børn var rent facade. Lord Marchmain boede i Venedig med sin elskerinde, Cara.‎

Kontrasten mellem den sorgløse sommer for tyve år siden, som Sebastian og Charles tilbringer alene sammen på Brideshead (bortset fra tjenestefolkene, selvfølgelig), hvor dagene var solfyldte og endeløse, og den grå morgen, hvor kaptajn Ryder vender tilbage, er hjerteskærende.

I de mellemliggende år har Charles fulgt familien, enten som en del af den, eller set til fra sidelinjen. Altid har den været det egentlige centrum i hans liv.

Bortset fra Charles’ kærlighed til Sebastian og hans søster Julia, angiver Evelyn Vaugh et religiøst tema: Charles møder hos familien Flyte/Marchmain en helt ny verden. Familiemedlemmerne har hver deres forhold til troen og den katolske kirke, og Charles, der er erklæret ateist – ikke engang agnostiker (en, der ikke tror på noget, han ikke kan erkende med sanserne) – står over for et fænomen, han ikke kan forklare. Selv Lord Marchmain overgiver sig på dødslejet. Hvordan kan en religion være så styrende for et menneskes liv? Og død?

Brideshead

Herresædet Brideshead eksisterer ikke i virkeligheden. Evelyn Vaugh har brugt elementer fra en række ejendomme han har besøgt, men meget væsentlige elementer er inspireret af Castle Howard, der er placeret på en landejendom på godt 4.000 ha i nærheden af Coneysthorpe, 15 miles nordøst for York. Castle Howard er mod entré åbent for offentligheden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s