Har containerskibsfarten kendt bedre dage?

EverGreen

Da Ever Given fra rederiet Ever Green – et af verdens største skibe, 400 meter langt og med en kapacitet på 20.124 containere – klokken 07.42 tirsdag den 23. marts 2021, gik på grund og lukkede Suez-kanalen, blev der sat fokus på den internationale containerfart.

Ever Given, der havde 2 egyptiske lodser om bord, sejlede angiveligt hurtigere end tilladt, men årsagen til grundstødningen var formentlig den stærke vind, der pressede hårdt ind på det store skib, der med en last på 18.300 containere stablet med 11 containere i højden og 23 i bredden, nærmest virkede som et kæmpe sejl, der fik skibet til at krænge kraftigt mod styrbord med det resultat, at stævnen satte sig fast på den højre bred.

Imens fortsatte skibets bagerste del med at sejle fremad, indtil den få minutter senere ramte sandbunden nær den modsatte flodbred.

Det 224.000 tons tunge containerskib lå nu skråt på tværs af Suez-kanalen og spærrede effektivt en af verdens vigtigste transportveje.

Det anslås, at omkring 12 procent af verdenshandlen sejler gennem Suez-kanalen, og at godt 50 fragtskibe hver dag passerer igennem med laster bestående af alt fra brændstof til diverse butiksvarer.

Først mandag den 28. marts – efter 151 timer og 23 minutter – var det enorme containerskib fri og igen på vej mod Suez. I ventetiden var der oparbejdet en kø på 369 ventende skibe ved Suez-kanalen. Forrest i køen var et andet containerskib – Maersk Denver.

Episoden med Ever Given satte fokus på verdenshandelens afhængighed af den internationale skibsfart. Men det er spørgsmålet, om containerskibsfarten har kendt bedre dage?

Siden november 2020 har shippinggiganter ifølge mediet WIRED mistet mindst 2.980 containere fyldt med varer‎‎. Det er over det dobbelte af de årlige tab mellem 2008 og 2019.

Hvorfor sker det nu?

Mediet angiver dårlige vejrforhold som den primære årsag samtidig med at importen til især USA er drevet op som følge af pandemien. Med containerskibe lastet til bristepunktet og med overbebyrdede besætninger, er der flere muligheder for problemer. Fuldt lastede containerskibe er også særligt følsomme overfor såkaldte parametriske rulninger, som på få øjeblikke kan få et skib til at krænge voldsomt, og sende containere over bord.

Rederiet Maersk har haft sin del af problemerne. Maersk Essen har siden november mistet 750 containere, og Maersk Eindhoven har mistet 260 containere.

3 thoughts on “Har containerskibsfarten kendt bedre dage?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s