Den irske taoiseach, Micheál Martin, modtaget i Det Hvide Hus på St. Patricks Day

St Patricks Chicago

I 2021 er traditionen med møder på højt plan mellem USA og Irland fortsat på St. Patricks Day den 17. marts.

Den irske taoiseach – statsminister – Micheál Martin har spist morgenmad med vicepræsident Kamala Harris og mødtes senere – virtuelt – præsident Biden i Det Hvide Hus.

Præsidenten, der har irske aner, modtog den traditionelle Shamrock Bowl, en skål med tre-bladet Hvid-Kløver (shamrocks), et billede på den hellige tre-enighed, og samtidig Irlands national-symbol.

Micheál Martin mødtes senere med Nancy Pelosi og med medlemmer Friends of Ireland Caucus i den amerikanske kongres, der har markeret deres 40-års jubilæum netop på St. Patrick’s Day.

Afbuddet

Sidste år var stemningen mellem præsident Trump og Kongressen anspændt, og derfor valgte præsident Trump at melde afbud til Kongressens traditionsrige St. Patrick’s Day frokost på Capitol Hill.

Årsagen til Trumps afbud var det notorisk dårlige forhold til Nancy Pelosi som følge af Demokraternes forsøg på at fælde præsidenten gennem en rigsretssag.

Det var heller ikke undgået Trumps opmærksomhed, at Nancy Pelosi demonstrativt havde sønderrevet Trumps State of The Union-tale den 5. februar 2020, og at hun bevidst havde undladt de traditionelle formuleringer om, at det var ”et privilegium” og ”en meget stor ære” at introducere USA’s præsidents redegørelse for nationens tilstand.

Tradition siden 1983 og Tip O’Neill

St. Patrick-frokosten har været en fast tradition siden den navnkundige formand for Repræsentanternes Hus, demokraten Thomas Phillip “Tip” O’Neill Jr. I 1983 inviterede præsident Ronald Reagan til Capitol Hill i anledning af St. Patrick.

Markeringen af St. Patrick’s Day

Både i Irland er markeringen af St. Patricks Day med parader og festivaler blevet aflyst, men alligevel er der overalt i USA (og i Irland og mange andre lande) afholdt fester og parader m.v. med irske temaer. Mange vil uanset COVID-19 bringe sig i den rette stemning ved at iføre sig grønt tøj, grønne hatte, drikke irsk whiskey og (masser af) grønt øl og indtage alskens grønfarvede snacks og madvarer.

Irske pubber giver den gas og selvom de traditionelle enorme parader i New York og Chicago er aflyst, vil man overalt se det irske grønne, orange og hvide irske flag, kløversymboler, slanger (som St. Patrick fordrev fra den grønne ø) og harper.

Leprechauns

Desuden vil man på St. Patricks Day kunne støde på gryder af ”guld” og mærkelige grønklædte alfeagtige gnomer – Leprechauns.

En leprechaun er et irsk fabelvæsen, der især i USA forbindes med St. Patrick’s Day og irsk kultur. De små grønne, skæggede mænd med de store grønne hatte spiller nogenlunde samme rolle som vores (drille)nisser, der er kendt for at have et ubehageligt temperament. De er de mest sparsommelige eventyrevæsner (bortset fra drager), og de vogter nidkært de store gryder af guld, ethvert barn ved findes for enden af alle regnbuer.

Amerikanske børsfolk er glade for illustrative betegnelser – tænk bare på “bull” and “bear” market – og på Wall Street er en Leprechaun en virksomhed, der er mindre transparent og forsøger at skjule de reelle indre værdier, og (måske) undervurderet på børsen og derfor (måske) er et godt køb.

Tirsdag – dagen før St. Patricks Day – var der lagt op til endnu en rekord på det amerikanske aktiemarked, men efterhånden som handelen nærmede sig slutningen og det var svært at finde ægte Leprechaun-virksomheder, endte det med et mindre fald.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s