OECD forventer vækst i verdensøkonomien

OECD 60

Der er udsigt til et stort comeback til verdensøkonomien i 2021, hvor væksten kan ende på 5,6 procent. Sådan lyder en prognose fra Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling, OECD, der tæller de 37 mest udviklede lande i verden.

Prognosen, der blev offentliggjort tirsdag den 9. marts 2021, opjusterer vækstskønnet med 1,4 procentpoint til 5,2 procent – den højeste BNP-vækst siden 1973, hvor verdensøkonomien voksede 6,5 procent. For 2022 venter OECD, at væksten vil være på 4,0 procent. Lavere end i 2021, stadig 0,3 procentpoint højere end den seneste prognose i december.

OECD forventer, at der vil komme gang i økonomien, fordi der kommer mere styr på COVID-smitten, i takt med at vaccinationerne bliver udrullet.

Samtidig bliver der fra regeringer verden over skudt enorme beløb i hjælpepakker, der skal genoprette økonomien.

USA

Det er især verdens største økonomi, USA, der står til et stærkt økonomisk comeback i år. OECD forventer nu, at den amerikanske økonomi vil vokse med 6,5 procent i år, hvilket er 3,3 procent mere, end hvad organisationen forventede for tre måneder siden.

Præsident Joe Biden har netop fået sin store coronapakke på plads i Kongressen. Pakken pumper 1.900 milliarder dollar ind i økonomien gennem en række forskellige kanaler. En stor del af pengene vil blive sat i omløb hurtigt; checkene på 1.400 dollar til 85 procent af de voksne amerikanere vil blive udbetalt i de nærmeste uger, mens andre elementer vil komme i spil senere.

Danmark

Danske erhvervsorganisationer vurderer, at de nye prognoser er rigtig godt nyt for de danske eksportvirksomheder og dermed også dansk økonomi.

Hvordan den højere vækst vil påvirke lønninger og inflation er det for tidligt at vurdere. Hvis væksten resulterer i inflation, må det forventes, at få konsekvenser for den ekspansive pengepolitik og på renteniveauet. Det kan således ikke udelukkes, at vi i de kommende år vil se stigende obligations- og boligrenter og trykkede kurser på aktiemarkederne.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s