Ændring i den svage svenske regering

Stefan Löfven

Socialdemokraten Kjell Stefan Löfven, der siden 2014 har været Sveriges statsminister og siden 2012 leder af Socialdemokraterne, er fortsat statsminister i Sverige.

Efter rigsdagvalget den 9. september 2018 fulgte der flere måneder med regeringsforhandlinger.

Sverigedemokraterne og udlændingepolitikken

Sverigedemokraterne opnåede ved valget en tilslutning på 17,6 procent – 62 mandater. Partiet, der første gang kom ind i Riksdagen i 2010, er bl.a. fortaler for en stram udlændingepolitik, og partiet har politisk været isoleret i Sverige, hvor ingen af de øvrige partier vil samarbejde med det. Det betyder samtidig, at hverken de borgerlige eller de rød-grønne partier kan samle de 175 mandater, der i den svenske rigsdag kræves til et flertal.

Regeringen Löfven II

Den 11. januar 2019 kunne Stefan Löfven alligevel danne en ny regering – Regeringen Löfven II.

Socialdemokraterne er regeringens store parti med 18 ministerposter, mens Miljöpartiet de Gröna er det lille parti med kun 5 ministerposter. Regeringen har en forståelse med og støttes i Riksdagen af Liberalerna og Centerpartiet. Regeringen er i en række spørgsmål desuden afhængig af støtte fra Venstrepartiets 28 mandater.

Regeringsrokade

Statsminister Stefan Löfven foretog fredag den 5. februar 2021 en regeringsrokade, efter at koalitionspartnerne i Miljöpartiet har fået ny leder.

Miljöpartiet fik kun 4,4 procent af stemmerne ved riksdagsvalget i 2018, og regeringssamarbejdet har kostet dyrt – partiet har længe ligget omkring eller under spærregrænsen på fire procent.

Ny leder af Miljöpartiet

Den 44-årige Märta Stenevi blev sidste weekend valgt til Miljöpartiets nye talsperson, hvilket reelt er partilederposten. Det skete ved en digital partikongres med 265 delegerede. Märta Stenevi indtræder i regeringen og bliver ny boligminister og minister for ligestilling.

Den tidligere leder, Isabella Lövin, træder ud af regeringen og hendes poster som miljø- og klimaminister og vicestatsminister overtages af Per Bolund fra Miljöpartiet. Bolund er ligesom Stenevi talsperson for sit parti og leder det sammen med hende.

Åsa Lindhagen, som er Miljöpartiets tidligere ligestillingsminister får en ny post som finansmarkedsminister, som er en af tre poster under finansministeriet.

Per Olsson Fridh fra miljøpartiet bliver ny bistandsminister.

Amanda Lind (MP) fortsætter som kultur- og demokratiminister samt minister med ansvar for idrætsspørgsmål.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s