
Med 156 stemmer for, 140 mod og 16 hverken for eller imod overlevede den italienske regering tirsdag aften en tillidsafstemning i det italienske senat, hvor der er i alt 321 medlemmer.
Italiens premierminister, Giuseppe Conte, vandt med et pænt flertal en tillidsafstemning i det italienske underhus, deputeretkammeret, mandag aften: 321 stemte for og 259 imod Giuseppe Conte og hans koalitionsregering.
Regeringskrise
Afstemningen kommer midt i en regeringskrise, der opstod efter at tidligere regeringsleder Matteo Renzis lille parti, ”Italia Viva” i sidste uge trak sig fra koalitionsregeringen som følge af uenighed om fordelingen af EU’s Corona-genopretnngsfond.
Udadtil var Renzis begrundelse for at udtræde af regeringen, at Conte ”ikke respekterer demokratiets regler”. Den reelle årsag er formentlig, at der internt i den italienske regering er uenighed om hvordan Italiens andel af EU’s Corona-genopretningsfond skal fordeles. Af fondens 750 milliarder euro går 28 procent eller 209 milliarder til Italien. Dermed modtager Italien 81 milliarder euro i tilskud og 127 milliarder euro som lån.
Tilbage i regeringen er det socialdemokratiske centrum-venstre parti, Partito Democratico (PD) og 5-Stjernebevægelsen (M5S), der i øjeblikket ledet af Vito Crimi mens den tidligere leder, Luigi Di Maio, er udenrigsminister.
Den venstreorienterede fællesliste, LeU (Liberi e Uguali – de Frie og Lige) har 1 ministerpost i regeringen.
Det kan alligevel ende med valg i Italien
Matteo Renzi sagde under debatten inden afstemningen, at hans parti ville afholde sig fra at stemme, men det betyder stadig, at mens Conte har bevaret sit flertal i Deputeretkammeret har han mistet sit parlamentariske flertal i Senatet.
Hvis det ikke lykkes for Giuseppe Conte at manøvrere sig igennem den politisk vanskelige situation, kan det ende med et snarligt valg i Italien.
Højrefløjen står stærkt
Meningsmålingerne tyder i øjeblikket på, at et valg vil give sejr til de højreorienterede oppositionspartier: Matteo Salvinis højreparti, Lega, og Giorgia Melonis konservative parti, Fratelli d’Italia (FdI – Italiens brødre) samt Silvio Berlusconis Forza Italia.
Det er italiens præsident, Sergio Mattarella, der bestemmer om der skal afholdes nyvalg eller om en anden end Giuseppe Conte får i opdrag at prøve at danne en ny regering.