Silvio er syg og Italien har regeringsproblemer

Italien

Italiens tidligere premierminister og leder af partiet Forza Italia, den 84-årige Silvio Berlusconi blev den 14. januar 2021 indlagt på et hospital i Monaco på grund af problemer med hjertet.

Indlæggelsen kommer på et tidspunkt, hvor Italien samtidig er ramt af politisk kaos, efter at tidligere premierminister Matteo Renzi har meddelt, at de to ministre fra hans lille neocentristiske parti, Italia Viva, ikke længere vil være en del af centrum-venstre-regeringen ledet af Giuseppe Conte .

Dermed har Italiens premierminister, Giuseppe Conte, muligvis ikke længere flertal for sin regering.

Det er ikke klart, hvad der nu vil ske næste gang, men foreløbig er Italiensk politik i kaos – som sædvanlig, fristes man til at sige.

Matteo Renzis manøvre

Begrundelsen for at udtræde af regeringen er ifølge Renzi, at Conte ”ikke respekterer demokratiets regler”.

Den reelle årsag er formentlig, at der internt i den italienske regering er uenighed om hvordan Italiens andel af EU’s Corona-genopretningsfond skal fordeles. Af fondens 750 milliarder euro går 28 procent eller 209 milliarder til Italien. Dermed modtager Italien 81 milliarder euro i tilskud og 127 milliarder euro som lån.

Renzis manøvre, har udløst vrede blandt de andre partier i Contes regering: det socialdemokratiske centrum-venstre parti, Partito Democratico, der ledes af Nicola Zingaretti, og den populistiske 5-Stjernebevægelse, M5S, i øjeblikket ledet af Vito Crimi mens den tidligere leder, Luigi Di Maio, er udenrigsminister.

Den venstreorienterede fællesliste, LeU (Liberi e Uguali – de Frie og Lige) har 1 ministerpost i regeringen.

Zingaretti, lederen af PD, har bittert udtalt, at ”Renzis optræden var meget skadelig”.

Højrefløjen kræver nyvalg

Umiddelbart efter meddelelsen om at Italia Viva trådte ud af regeringen, krævede Matteo Salvinis højreparti, Lega, og Giorgia Melonis konservative parti, Fratelli d’Italia (FdI – Italiens brødre) at Giuseppe Conte gik af og at der blev udskrevet nyvalg (der i Italien er præsident Sergio Mattarellas prerogativ).

Italienske medier har spekuleret i, at nogle medlemmer af Forza Italia muligvis vil bryde med partiets linje og bakke op om premierminister Giuseppe Conte for at forhindre et nyvalg.

Et valg er dog usandsynligt. Renzi’s skridt svækker bestemt Conte, men det betyder ikke nødvendigvis afslutningen på hans regering.

Matteo Renzis personlige ambitioner

Italienske iagttagere spekulerer i, at Matteo Renzi næppe er interesseret i et hurtig valg, hvor Renzi risikerer at miste sine 48 pladser i parlamentet. Det bemærkes, at Italia Viva ifølge meningsmålingerne har mindre end 3 procent opbakning.

Renzi kan have interesse i at trække tiden til juli, hvor republikkens præsident, Sergio Mattarella, ikke længere kan udskrive nyvalg.

Herefter har Renzi mulighed for at presse på for dannelsen af en ny regering – en regering, hvor han måske selv kunne blive udenrigsminister?

Det har også været fremme, at Matteo Renzi kunne være interesseret i at gøre sine hoser grønne overfor den nye Biden-administration i USA. Informerede kilder vil vide, at Matteo Renzi kunne være svært interesseret i at efterfølge Jens Stoltenberg som NATO’s generalsekretær i 2022.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s