Mafiasag med 355 anklagede i Italien

Ndrangheta maxi

Italiens mest magtfulde mafia, ‘Ndrangheta, er på anklagebænken onsdag den 13. januar 2021, når den største sag i 30 år mod Italiens mafia begynder.

Det er Italiens mest berømte anti-mafiaanklager, som fører sagen. Det er den 62-årige Nicola Gratteri, som har levet under politibeskyttelse i over 30 år.

’Ndrangheta genererer gennem organiseret kriminalitet mere end 50 milliarder euro om året, ifølge Gratteri, der kalder den verdens rigeste organisation af sin art.

Anklageren beskriver ‘Nsrangheta som et netværk af familier, som hver især har magt over underordnede.

“Jeg er nødt til at tage udgangspunkt i, at vi har at gøre med en organisation, der som en stor multinational virksomhed har en chef i toppen af pyramiden af alle medlemmerne. Derfor er vi nødt til at gennemføre en “maxi-trial”, hvor i princippet alle er under anklage i samme sag”.

’Ndrangheta

‘Ndrangheta er en løs organisation, der består af hundredvis af forskellige familieklaner med fælles interesser. I modsætning til Siciliens mafia, Cosa Nostra, med tilknytning til Palermo, og Camorraen fra Napoli er ‘Ndranghetas rødder spredt ud over det landlige Calabrien.

Når mafiafamilier i Calabrien hyrer nye rekrutter, findes de inden for familien. Det er med til at gøre ‘Nsrangheta til en effektiv mafia. Blodsbånd styrker den tavshed, der beskytter klanen og dens aktiviteter som afpresning, menneskesmugling og indsmugling af kokain til Europa fra Sydamerika.

‘Ndrangheta har udvidet sig langt ud over sine traditionelle domæner med narkotikahandel og ågervirksomhed og bruger nu tilsyneladende lovlige virksomheder og stråmænd til at geninvestere ulovlige gevinster i den legitime økonomi.

Myndighederne mener, at der er omkring 150 ‘Ndrangheta-familier i Calabrien og mindst 6.000 medlemmer og tilknyttede virksomheder i regionen. Det bliver til mange flere, hvis medlemmer over hele verden inkluderes.

Mancuso-familien

Den aktuelle sag fokuserer på én familie, Mancuso-gruppen, og dens netværk af medarbejdere, der kontrollerer Vibo Valentia-området i Calabrien. Anklagerne lyder på blandt andet drab og drabsforsøg, afpresning, narkoforbrydelser, embedsmisbrug, ågerrenter og medlemskab af en kriminel organisation.

De fleste af de 355 anklagede i sagen, er fra Mancuso-familien, eller fra kredsen om familien. Blandt de anklagede er mafiabossen Luigi Mancuso. Han har tidligere siddet 20 år i fængsel, og nu risikerer han at ryge tilbage igen. Andre anklagede har eksotiske øgenavne som “Ulven”, “Fatty”, “Lille Ged” og “Blondie”.

Byen Lamezia Terme, hvor retssagen finder sted, ligger i hjertet af ‘Ndrangheta-området, og blev i en parlamentarisk rapport fra 2008 om organiseret kriminalitet karakteriseret som den lokalitet, hvor regionens “største stigning i alvorlig blodsudgydelse er registreret”.

Blandt de tiltalte er politikere, embedsmænd og forretningsfolk, der blev anholdt under koordinerede politiaktioner i december 2019 i Italien og flere andre lande. Tiltalte inkluderer et stort antal ikke-klanmedlemmer, herunder en tidligere parlamentariker, en højtstående politibetjent, borgmestre, embedsmænd og forretningsmænd.

Retssagen ventes at vare i to år og den vil holde omkring 400 advokater beskæftiget. På nuværende tidspunkt er der indkaldt 900 vidner. Det ventes, at 58 vidner vil tiltrække sig særlig opmærksomhed. Det er tidligere mafiafolk, som angiveligt vil bryde deres tavsheds-ed med ‘Ndrangheta – den såkaldte “omerta”, som betyder loven om tavshed.

Maxi-retsager

I Italien betragtes såkaldte “maxi-retssager”, som inkluderer mange tiltalte og utallige anklager, som den bedste retlige fremgangsmåde i bekæmpelsen af landets forskellige organiserede kriminelle grupper, hvoraf ‘Ndrangheta nu betragtes som den mest magtfulde organisation, der kontrollerer størstedelen af ​​den kokain, der strømmer ind i Europa.

Den mest berømte “maxi-trial” fra 1986-7 leverede et dødeligt slag mod Siciliens Cosa Nostra med 338 domme. Anklagerne Giovanni Falcone og Paolo Borsellino blev senere myrdet af mafiaen.

’Ndranghetas indflydelse

Kriminolog Federico Varese fra Oxford University har sagt, at retssagen afspejler ‘Ndranghetas vidtrækkende kontrol med samfundet og dens involvering i enhver lovlig og ulovlig aktivitet.

“Den virkelige styrke hos disse mafiafamilier er, at de har fuld kontrol over territoriet, og inden for området har de en finger med i alt – hvis du vil åbne en butik, hvis du vil bygge noget, skal du gå gennem dem. De er simpelthen autoriteten!”, har Federico Varese udtalt.

Virksomheder som IKEA m.fl. kan bekræfte Vareses udtalelser, og kendsgerningen er da også, at i mange dele af Calabrien, har ’Ndrangheta infiltreret næsten alle områder af det offentlige liv, fra kommunale administrationer og sygehusvæsenet til kirkegårde og endda politi og domstole.

“Det frygtindgydende er den enorme magt, Mancuso-banden har demonstreret i omgangen med statsapparatet og offentlige myndigheder, som helt bogstaveligt stod til deres rådighed”, sagde anklageren, Nicola Gratteri, efter den bølge af arrestationer i december 2019 i hele Italien og Europa, der har ført til retssagen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s