Med kampagneerfaring fra Boligministeriet

”Der er aldrig noget quick-fix i politik. Det er det lange, seje træk, der gør forskellen”. Det udtaler den 36-årige Helge Toksvig Bjerre, der hævder i 2011 at have opnået en BA i idéhistorie fra Aarhus Universitet. Erfaringen med lange seje træk har den lærenemme spindoktor opnået efter kun 14 måneder som særlig rådgiver for boligminister Kaare Dybvad Bek.

Jens Christiansen

Alligevel har boligministeren erstattet Helge Toksvig Bjerre med den tidligere socialdemokratiske partisekretær og direktør i kommunikationsbureauet Advice, Jens Christiansen.

Det kan blive helt interessant at se hvordan Jens Christiansens erfaringer med astro-turfing og bekymrings-kampagner og hans baggrund som partisekretær i Socialdemokratiet og Advice-direktør kommer i spil for at fremme Kaare Dybvad Beks dagsorden.

Erfaringerne fra Falck-skandalen

Helge Toksvig Bjerres lærested, fagforeningen 3F, og hans store idol, tidligere kommunikationsdirektør Palle Smed, var dybt involveret i Falck-skandalen, der udspillede sig efter det lille hollandske ambulanceselskab Bios i efteråret 2014 vandt et udbud om ambulancedrift i Region Syddanmark, og den danske ambulancemastodont Falck igangsatte en omfattende tilsmudsningskampagne af Bios.

Palle Smed var en aktiv komponent i Falcks aggressive strategi. DR Nyheder har tidligere beskrevet, hvordan han kontaktede en kendt hollandsk graverjournalist, som blev bestilt til at grave smuds op på Bios. Men han udelod i samme forbindelse den oplysning, at det var konkurrenten Falck, som havde sendt ham i byen og betalte for deres journalistiske arbejde.

Palle Smed blev hyret som kommunikationsrådgiver af kommunikationsbureauet Advice til, på vegne af Falck, at modarbejde ambulancetjenesten Bios. Palle Smed erkendte i februar 2019 at have fortalt et hollandsk medie (”Follow The Money”), at han arbejdede på vegne af 3F.

Det vurderes, at Palle Smed kan have tjent flere millioner kr. på sit arbejde, både ved betaling fra Advice og ved senere betaling direkte fra Falck.

Falcks smudskampagne var blandt andet medvirkende til, at Bios ikke kunne hyre tilstrækkeligt med reddere, og efter halvandet års ambulancekørsel gik det danske datterselskab, Bios Danmark, konkurs.

Konkurrencerådets kritik og bøder til Falck

Konkurrencestyrelsen har undersøgt hele forløbet, og på grundlag af Konkurrencerådets lammende kritik er Falck efterfølgende idømt store bøder.

Ifølge Konkurrencerådet havde Falck på det groveste misbrugt sin dominerende stilling på markedet for ambulancetjenester og orkestreret og betalt for en kampagne mod og negativ pressedækning af ambulancevirksomheden Bios med henblik på at presse den hollandske konkurrent ud af det danske marked.

Det fremgår af Konkurrencestyrelsens redegørelse, at kampagnen byggede på en kommunikationsstrategi, der havde som overordnet mål at ”skabe bekymring”: ”Borgerne og politikerne skal se for sig, at kvaliteten bliver ringere og responstiderne længere. Det bliver kaotisk og folk risikerer at dø”. Målet var, at ”udbuddet bliver annulleret”.

Flere kommunikationsbureauer var involveret i hele sagen, herunder Advice, Rud Pedersen og som nævnt tidligere kommunikationsdirektør i 3F, Palle Smed, der i dag er direktør for Faglige Seniorer. Derudover fremgår det af redegørelsen, at Danmarks største fagforening, 3F, spillede en rolle i sagen.

”Det er indlysende, at staten burde anbringe Advice på den sorte liste. Det kan ikke være rigtigt, at vi skal betale for at blive taget i røven.”

Sådan lød kritikken fra Dennis Kristensen, tidligere formand i FOA, af kommunikationsbureauet Advice, som var involveret i skandalesagen som rådgivere for Falck. Advice og de andre bureauer har dog hidtil undgået sanktioner.

Peter Goll

Uanset andres involvering var det Peter Goll, der fra sit direktørsæde i Falck orkestrerede hele den masterplan, som Konkurrencerådet vurderede til at være lovstridig.

Peter Goll blev fyret fra Falck og efter en periode som selvstændig i firmaet Goll Impact, med en vision om at forandre synet på, hvor meget man kan opnå og ændre med kommunikation som redskab, blev han til overraskelse for den redelige del af kommunikationsbranchen ansat som Kommunikationsdirektør/Senior Vice President og medlem af ledelsen i Københavns Lufthavne A/S med ansvar for inter og ekstern kommunikation samt Corporate Reponsibility.

Københavns Lufthavne skilte sig først i oktober 2020 af med Peter Goll, der nu helliger sig opgaverne i Goll Impact.

Hvad vil Helge Toksvig Bjerre nu?

Helge Toksvig Bjerre vil nu koncentrere sig om gennem Tailor Agency, der tidligere hed Kampagnekontoret, at falbyde sin kampagneekspertise, som han blandt andet har erhvervet under sin ansættelse i Formandssekretariatet i Danmarks største fagforening, 3F.

Spørgsmålet er hvilke kampagne-teknikker kunderne vil blive tilbudt?

Astro-turfing?

Ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen brugte Falck en række dubiøse metoder til at sværte Bios. En af metoderne var at skabe en folkelig græsrodsbevægelse, der overfor politikere og andre borgere skulle give udtryk for bekymring og utryghed ved Bios, der kunne betyde, at kvaliteten af ambulancekørslen blev ringere og responstiderne længere. Det ville blive kaotisk og folk kunne risikere at dø.

Målet med kampagnen var, at udbuddet skulle gå om, og som led i kampagnen blev der etableret og udnyttet grupper på de sociale socialt medier, systematisk formidling af negative historier om Bios, mobilisering af ”ambassadører” for Falck, brug af interne nyhedsbreve og brug af stationsledere og tillidsmænd m.fl.

One thought on “Med kampagneerfaring fra Boligministeriet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s