Den britiske forfatter John le Carré er død, 89 år

John Le Carré

Forfatterens litterære agent, Jonny Geller fra The Curtis Brown Group, meddelte søndag i en meddelelse på Twitter, at “Med stor sorg må jeg meddele, at en af verdens store forfattere – John le Carré – er gået bort”.

Le Carré døde lørdag aften efter kort tids sygdom, og forlaget Penguin har oplyst, at dødsårsagen ifølge familien var lungebetændelse.

Le Carré er blandt andet berømt for romanerne “Spionen der kom ind fra kulden” fra 1963, der var hans tredje roman, og “Dame konge es spion” (Tinker Tailor Soldier Spy) med mesterspionen George Smiley, der er en central person i flere bøger.

John Le Carré har modtaget talrige litterære priser og er blevet rost til skyerne af andre forfattere. Den amerikanske forfatter Philip Roth sagde om “En perfekt spion” (A Perfect Spy) fra 1986, at det var “the best English novel since the war”.

Den britiske forfatter Graham Greene har udtalt, at “Spionen der kom ind fra kulden” fra 1963 var “the best spy story I ever read”.

“Han viede sit liv til at skrive og definerede koldkrigsæraen ved hjælp af sin figur, George Smiley, og gennem sine komplekse plots og smukke prosa rettede han et skarpt lys mod vor verdens uretfærdigheder,” skriver Jonny Geller.

John le Carré har skrevet 25 romaner og selvbiografien ”Duernes tunnel – Historier fra mit liv” (The Pigeon Tunnel). Hans bøger er oversat til en række sprog, og flere af dem er filmatiseret. Hvem husker ikke Richard Burton i ”Spionen der kom ind fra kulden”.

På verdensplan har han solgt over 60 mio. bøger.

Seneste roman i 2019

Le Carrés sidste roman, “Fri agent”, (Agent Running in the Field), udkom i oktober 2019. Han lægger i bogen ikke skjul på misfornøjelse med Brexit og han er stærk kritisk overfor den britiske regering, der lod det ske. At forlade EU var ifølge Le Carré en form for “selvafbrænding” orkestreret af “ a bunch of rich, elitist carpetbaggers posing as men of the people”!

I bogen blev den britiske udenrigsminister med tydelig henvisning til Boris Johnson beskrevet som en “Etonian narcissistic elitist without a decent conviction in his body bar his own advancement”.

Fødsel og opvækst

John le Carrés navn er et pseudonym. Hans rigtige navn er David John Moore Cornwell.

Han blev født 19. oktober 1931 i Poole i Dorset i Sydengland.

Hans mor, Olive, forlod hjemmet da han var 5 år gammel, og han genså hende ikke før han som 21-årig havde opsporet hende efter at hans far ellers havde fortalt, at hun var død. Ifølge en artikel i avisen Telegraph var Le Carrés far, Ronnie, en bondefanger og plattenslager, der færdedes i Londons underverden på evig flugt for loven.

Le Carré og hans storebror, Tony, måtte konstant hjælpe faren med at undgå arrestation og det har bidraget til hans sans for hemmelighedskræmmeri og bedrag.

Le Carré skrev selv på sin hjemmeside, at “I act like a gent, but I am wonderfully badly born”.

Le Carré gik på kostskolen Sherborne School i Dorset inden han i 1 år studerede tysk litteratur på universitetet i Bern i Schweiz. Efterfølgende opnåede han en universitetsgrad i moderne sprog ved Oxforduniversitetets Lincoln College.

I studietiden i Oxford deltog han ifølge Reuters blandt andet i møder med venstreorienterede studiegrupper og videregav information om dem til MI5, den nationale britiske sikkerhedstjeneste.

Efter at have undervist i fransk og tysk på kostskolen Eton, blev han efterretningsmand i MI5 – den britiske indenlandske efterretningstjeneste.

I 1960 blev han overført til MI6 og blev under dække af en post som 2. sekretær udstationeret som spion ved ambassaden i Bonn og senere ved konsulatet i Hamborg.

Litterære produktion

Mens han arbejdede som spion i begyndelsen af 1960’erne skrev han sine første 3 bøger med den gennemgående figur, George Smiley: I 1961 ”Telefon til afdøde” (Call for the Dead), i 1962 “A Murder of Quality”, og i 1963 “Spionen der kom ind fra kulden” (The Spy Who Came In From the Cold).

Tjenesten tillod ikke at han udgav bøger i sit eget navn, og derfor blev John Le Carré opfundet.

I 1964 stoppede hans karriere for MI6, og på det tidspunkt var han for kendt til at være spion og dedikerede sig fuldt ud til at skrive – i hånden – nogle af sine mest kendte romaner i den efterfølgende periode:

I 1965 ”Spejlkrigen” (The Looking Glass War), 1977 ”Spionen der gik sine egne veje” (The Honourable Schoolboy), 1979 ” Til døden jer skiller” (Smiley’s People), 1983 ”Iscenesat” (The Little Drummer Girl), 1986 ”En perfekt spion” (A Perfect Spy), 1989 ”Det russiske hus”( The Russia House), 1990 ”Den hemmelige pilgrim” (The Secret Pilgrim), 1993 ”Natportieren” (The Night Manager), 1995 ”Vort spil” (Our Game), 1996 ”Skrædderen fra Panama” (The Tailor of Panama), 1999 ”Single & Single” (Single & Single), 2001 ”Den standhaftige gartner” (The Constant Gardener), 2003 ”Absolutte venner” (Absolute friends), 2006 ”Den gode tolk” (The Mission Song), 2008 ”Marionetten” (A most wanted man), 2010 ”Dimas Drøm” (Our Kind Of Traitor), 2013 ”En skrøbelig sandhed” (A delicate truth), 2016 ”Duernes tunnel – Historier fra mit liv” (The pigeon tunnel), 2017 ”Spioners arv” (A Legacy of Spies), 2019 “Fri agent” (Agent Running in the Field)

Professionel ”løgner”

Om sin karriere har John le Carré i en biografi ifølge Reuters sagt: “Jeg er en løgner. Født til at lyve, opdraget til det, trænet til det af en metier, der lever af løgne, øvet i det som forfatter.”

John le Carré efterlader sig hustruen Jane og fire sønner, meddeler forlaget Penguin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s