Macron under pres

Paris demonstrationer 12 dec 2020

Det handler om andet end politivold når tusindvis af demonstranter i de sidste uger har protesteret mod en ny lov, som reelt vil kriminalisere mediernes muligheder for at fotografere eller filme politiets indsats mod demonstranter.

Samtidig advarer fremtrædende advokater, menneskeretsforkæmpere og fagforeningsfolk mod forslaget til en lov om ”global sikkerhed”, hvor det ifølge paragraf 24 vil være forbundet med en fængselsstraf på et år og en bøde på 45.000 euro, hvis et medie viser ansigtet eller andre elementer, som kan identificere en betjent eller en gendarm under en politiaktion, hvis målet er at skade vedkommendes fysiske eller psykiske integritet.

Lovforslag er en skærpelse af den strenge antiterrorlov, der i november 2017 efter måneders ophedet debat om borgernes sikkerhed kontra borgernes rettigheder tyrådte i kraft i Frankrig.

Efter loven har politiet i forvejen vide beføjelser: Blandt andet kan politiet anbringe borgere i husarrest uden dommerkendelse, foretage husransagninger uden dommerkendelse og forbyde offentlige arrangementer uden dommerkendelse.

Loven erstattede den undtagelsestilstanden, der havde været i kraft i Frankrig siden de store terrorattentater i Paris i efteråret 2015.

Protesterne mod lovforslaget har taget til i styrke efter flere eksempler på politivold, herunder i forbindelse med politiets brutale rydning af afghanske asylansøgeres improviserede teltlejr på Place de la République den 23. november.

Er Frankrig i opløsning?

Præsident Emmanuel Macrons stadig mere autoritære politik, som skal sikre ham yderligere støtte fra højreorienterede vælgere, har givet anledning til omfattende uroligheder – og så sent som lørdag den 12. december 2020 gik det helt galt i Paris.

Demonstranterne hævder, at ytringsfriheden krænkes og at politivold blot vil blive dysset ned, hvis dokumentation forbydes. Som eksempel nævnes, at det var tilfældigt forbipasserende, som tidligere på året filmede politiets kontrol af et motorcykelbud midt i Paris. Politiets kvælertag på ham betød, at manden mistede livet.

En anden episode handler om tre betjente, som gennemtævede en sort musikproducent, og som ifølge offeret kaldte ham ”sale nègre” (beskidte neger). Betjentene har givet urigtige oplysninger i deres rapport om hændelsen, men er nu sigtet for ”overlagt vold udført af en myndighedsperson” samt videregivelse af falske oplysninger.

Præsident Macron har taget stærkt afstand fra hændelsen, og indenrigsminister Gérald Darmanin har været tvunget til ændringer i lovforslaget.

Demonstrationerne mod politiet og den foreslåede lovgivning fortsatte i weekenden. Lørdag den 12. december, arresterede politiet over 100 personer. Politifolk trængte ind blandt demonstranterne og plukkede enkeltpersoner ud. Politiet har oplyst, at begrundelsen for at trække af med mistænkte ballademagere var for at undgå, at de – som det er set ved tidligere demonstrationer – samledes i voldelige grupper, der vandaliserede butikker og biler og angreb politiet.

Der var lørdag også demonstrationer i andre franske byer. I Lyon er der rapporteret om arrestationer af folk, som politiet sagde var voldelige og forsøgte at plyndre butikker.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s