Tibetkommissionen sætter tålmodigheden på prøve

Tibetsagen

Tibetkommissionens undersøgelse af begivenheder, der fandt sted i 2012, 2013 og 2014 trækker ud, men Tibetkommissionen genoptager dog afhøringerne i Retten på Frederiksberg, retssal 003, Howitzvej 32, 2000 Frederiksberg fra 7. januar 2021.

Helle Thorning-Schmidt, der var socialdemokratisk statsminister fra 2011 til 2015, skal afhøres som vidne i Tibetkommissionen 29. januar 2021. Det fremgår af en vidneplan, som Tibetkommissionen har offentliggjort den 8. oktober 2020.

Friis Arne Petersen

Afhøringen den 28. januar 2021 af Danmarks daværende ambassadør i Kina, Friis Arne Petersen, er dog nok så interessant.

Tibet-kommissionen har foreløbig afdækket nogle af omstændighederne omkring præsident Hu Jintaos statsbesøg i juni 2012, og omkring andre officielle kinesiske besøg i 2013 og i 2014.

Danmarks ambassadør i Kina, Friis Arne Petersen, havde fået statsbesøget i stand, og han deltog i foråret 2012 i flere møder med højtstående kinesiske embedsmænd i Beijing om det kommende besøg.

Ambassadøren, der selvklart havde en både professionel og personlig interesse i et vellykket statsbesøg, fortalte Udenrigsministeriet og Statsministeriet i København, at kineserne var meget optaget af ting som sikkerhed og “ansigt”. Kineserne frygtede også “manifestationer”. Spørgsmålet er hvad Friis Arne Petersen under den intense kommunikation med København forud for besøget helt præcist instruerede, der skulle gøres for at sikre et vellykket besøg.

Jette Nordam

Daværende protokolchef i Udenrigsministeriet Jette Nordam viderebragte Friis Arne Petersens oplysninger om den kinesiske bekymring for at miste værdighed til daværende politidirektør i København Johan Reimann.

Jette Nordam skal afhøres i Tibetkommissionen den 7. januar 2021, og det vil være oplagt at få klarlagt helt præcist hvilke oplysninger fra ambassadør Friis Arne Petersen om de kinesiske krav til et vellykket kinesisk statsbesøg, der blev videregivet til politiet.

Baseret på oplysningerne fra Friis Arne Petersen og Udenrigsministeriet skrev Politiet Efterretningstjeneste (PET) i en trusselsvurdering, at det var afgørende for kineserne under statsbesøget, at de ”ikke taber ansigt ved konfrontation med demonstrationer …”, og på denne baggrund fratog Københavns Politi aktivister deres Tibet-flag og skånede Hu Jintao for synet af dem, selv om det er i strid med reglerne om forsamlings- og ytringsfrihed. Ord som “FREE” og “FRIHED” tegnet med kridt på asfalten foran et hotel blev fjernet, ligesom politiet forsøgte at skjule en demonstration for præsidenten.

https://sorenskafte.com/2020/08/05/kina-tolererer-ikke-kritik/

One thought on “Tibetkommissionen sætter tålmodigheden på prøve

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s