Hvad bør der komme ud dagens topmøde mellem Kinas leder, Xi Jinping, og EU-trioen: Angela Merkel, Ursula von der Leyen og Charles Michel

Kina-DK

Den franske præsident, Emmanuel Macron, der i sidste måned på den mest sleske måde rullede den røde løber ud for den kinesiske udenrigsminister, Wang Yi, er ikke inviteret til at deltage.

Xi Jinping forventes at forsøge at binde EU tættere til sig inden det amerikanske præsidentvalg i november, hvor det kan forventes at Joe Biden – hvis han vinder – vil prøve at genoprette de cordiale nordatlantiske forbindelser og vinde EU for amerikanske positioner i handelskrigen med Kina.

EU-troen vil møde op til videokonferencen med frustrationer over at det ikke efter 7 års forhandlinger er lykkedes at indgå en investeringsaftale, der kan yde EU-virksomheder et minimum af beskyttelse i den stadig mere statsdirigerede og statsstøttede kinesiske økonomi.

I stedet for at reducere fordelen for de kinesiske statsejede virksomheder har Xi Jinping så sent som i juni godkendt en 3-årsplan, der vil styrke det statsejede virksomheders rolle i den kinesiske økonomi.

EU-landene uenige

EU-trioens muligheder for at Kina er på forhånd svækkede. Først og fremmest fordi EU-landene ikke har en enig front. De østeuropæiske landes forsøg på at etablere deres egen dialog og politik over for Kina med konkurrerende årlige topmøder uden om EU er ikke befordrende for en fælles EU-tilgang.

I 2015 var Ungarn det første EU-land, der underskrev en rammeaftale med Kina, som koblede landet til infrastrukturprojektet. Siden har samtlige af EU’s østeuropæiske medlemmer underskrevet en lignende aftale med Kina. I Sydeuropa har Grækenland, Portugal og Italien fulgt trop.

Det har ikke for alvor ændret billedet, at formanden for det tjekkiske parlament, Milos Vystrcil, i sidste uge aflagde et besøg i Taiwan. Den tjekkiske præsident, Milos Zeman, skyndte sig at undskylde med at det bare var ”en barnlig provokation”.

Sverige har som det eneste EU-land været kølig overfor Kina som følge af den kinesiske forfølgelse af boghandelen Gui Minhai, der har et svensk pas. Sverige har faktisk også opfordret til EU-sanktioner mod Kina i anledning af den nationale sikkerhedslov i Hong Kong.

Det var i virkeligheden først da Italien sidste år, som den hidtil største europæiske økonomi, blåstemplede det kinesiske silkevejsprojekt, at andre i Europa vågnede op. I Bruxelles var man bekymrede for, at det italienske træk var med til at øge allerede dybe uenigheder blandt EU-lande om, hvordan man skal håndtere det fremadbrusende Kina.

Hvad skal der komme ud af Topmødet?

Vi må forvente, at EU-trioen på Topmødet får slået fast med syvtommersøm, at

  • Hvis ikke Kina stopper med at krænke menneskerettigheder og internationale aftaler i Hong Kong, Uighurerne i Xinjang og Tibet vil EU kræve en FN-undersøgelse af krænkelser af menneskerettigheder i Kina.
  • Kina skal ophøre med at trænere den i 7 år forhandlede EU-Kina investeringsaftale. Kina må i overensstemmelse med WTO-reglerne give EU-virksomheder lige adgang til markederne og ophøre med at dumpe stål og andre varer på det europæiske marked. Ellers vil EU iværksætte beskyttelsesforanstaltninger mod unfair kinesisk handelspraksis.
  • Det må ligeledes gøres klart, at før kinesiske firmaer får lov til at stå for EU’s kritiske 5G netværk skal alle tvivlsspørgsmål vedrørende spionage, krænkelse af private oplysninger eller muligheden for kinesiske cyperangreb være afklaret.

https://sorenskafte.com/2020/08/22/taenketankens-pipedreams/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s