Coronakrisen, nedslidning og formueudviklingen

Tesla

I den offentlige debat i Danmark er der fokus på regeringens forslag om at give nedslidte danskere med årtiers slid på arbejdsmarkedet en ny rettighed til at komme tidligere på pension.

Ret til tidlig pension på 13.550 kroner om måneden gælder for personer med mindst 42 år på arbejdsmarkedet, når de er 61 år. Beløbet nedsættes, hvis man har en pensionsformue på over to millioner kroner.

Beløbet kan suppleres med udbetalinger fra egen pensionsopsparing, uden at pensionsydelsen sættes ned. Man får desuden mulighed for at arbejde og tjene op til 24.000 kroner om året før skat, uden at beløbet sættes ned.

En anciennitetstrappe er afgørende for retten til tidlig pension. Den betyder, at personer med 42 års anciennitet kan gå et år tidligere på pension. Personer med 43 års anciennitet kan gå to år tidligere på pension. 44 års anciennitet betyder, at man kan gå tre år tidligere på pension.

Optjeningsperioden opgøres, fra man er 61 år. Det betyder, at en person skal have været på arbejdsmarkedet i en alder af 17, 18 eller 19 år for at få ret til tidlig pension.

Regningen til banker og velhavere

Den nye ret til en tidlig pension vil koste godt tre milliarder kroner årligt, og regeringen er indstillet på at sende regningen til bankerne og de mere velhavende danskere.

Om Covid-krisen vil fremme nedslidning er vel for tidligt at vurdere. Klart er det dog, at de mest sårbare er de beskæftigede i de dele af samfundet, der har måttet indskrænke som følge af Covid-19, mens formueejere og indehavere af værdipapirer m.v. ikke kun er skånet for det værste, men i mange tilfælde direkte har vundet på krisen.

Verdens rigeste

Ifølge magasinet Forbes er de super rige blevet rigere i løbet af de sidste måneders Coronakrise. Tilsammen har verdens 25 rigeste forøget formuen med 255 milliarder dollars i perioden. Facebooks Mark Zuckerberg er nu 85,5 milliarder dollars værd.

Verdens rigeste – Amazon-grundlægger Jeff Bezos – har tjent på Coronakrisens nedlukning af fysiske butikker og han har i 2020 forøget sin formue med ikke mindre end 73 milliarder dollars til 146 milliarder dollars.

Elon Musk tjente 48 mia. kr. på én dag og er nu verdens fjerderigeste på Bloombergs Billionaire Index. Det skete da Tesla-aktien mandag den 17. august 2020 gennemgik en gevaldig udvikling i opadgående retning. Tesla-aktien steg med intet mindre end 11 pct., og det fik den sprælske iværksætters formue til at stige med hele 7,8 mia. dollars. Altså over 48 mia. kr.

Med stigningen kom Tesla-aktien, som Elon Musk ifølge CNBC ejer næsten 21 pct. af, op på en ny rekord i markedsværdi på over 340 mia. dollars.

Udover elbiler er Elon Musk også med i SpaceX, der muligvis kan være med til at rykke hans formue endnu længere frem. SpaceX er for tiden tæt på en aftale om 2 mia. dollars i finansiering, skriver Bloomberg.

Alene i 2020 er Elon Musks formue steget med 57,2 mia. dollars, så den nu er oppe på samlede 84,8 mia. dollars, hvilket svarer til over 530 mia. danske kroner. Tesla-aktien er steget med over 700 pct. gennem det seneste år.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s