Optøjer i USA. Hvad med G-7?

G7

Den 2. juni 1992 stemte 50,7 procent af de danske vælgere nej til Maastricht-traktaten om en europæisk union. Året efter udløste folkeafstemningen om Edinburgh-aftalen med de 4 danske undtagelser voldsomme optøjer i København. Politiet skød med skarpt mod demonstranterne og mirakuløst var der ikke omkomne.

USA har i de sidste dage oplevet optøjer, som ikke er set værre siden mordet på Martin Luther King i 1968.

Midt i en dødelig pandemi udløser en video af en sort mand, der bliver kvalt af en politimand, fredag en bølge af massedemonstrationer i USA’s storbyer med ildspåsættelser og plyndringer. I Washington DC er der voldsomme optøjer i Lafayette Park, umiddelbart over for Det Hvide Hus, og Secret Service leder præsident Trump i sikkerhed i den underjordiske bunker under Det Hvide Hus.

Aldrig før i sin historie er USA blevet ramt af tre så hårde slag på en og samme gang.

Midt i dette ragnarok har USA’s præsident, Donald Trump, besluttet at udskyde G7-topmødet fra juni og invitere Australien, Indien, Rusland og Sydkorea med.

Lørdag var præsident Donald Trump på Cape Canaveral i Florida, hvor han overværede opsendelsen af SpaceX shuttle – USA’s første raketaffyring siden 2011.

På hjemturen til Washington D.C. natten til søndag dansk tid om bord på præsidentflyet Air Force One oplyste Trump de ledsagende journalister om udskydelsen af G7-mødet.

Udskydelsen har ikke noget med de aktuelle uroligheder at gøre. Trump siger, at G7-topmødet i sit nuværende format “er en meget forældet gruppe af lande”. Trump ønsker at Ruslands Putin deltager: ”Jeg føler ikke, at G7 på behørig vis repræsenterer, hvad der sker i verden” sagde han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

G7-topmødet skulle oprindeligt havde fundet sted i marts. Men Coronaepidemien verden over betød, at mødet måtte udsættes i første omgang til juni, hvor det skulle have fundet sted på Camp David, præsidentens landsted, uden for Washington D.C.

Trump sagde tidligere i maj, at han hellere vil have et personligt møde med lederne fra G7-landene, Tyskland, Storbritannien, Frankrig, Italien, Japan og Canada, end at holde et videomøde.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, meddelte lørdag at hun ikke ville deltage i topmødet grundet den “pandemiske situation”.

Den canadiske premierminister, Justin Trudeau, havde inden aflysningen tilkendegivet, at “There are significant health preoccupations that we have around holding an in-person meeting” – Skulle vi så gå I selvisolation, når vi vendte tilbage fra mødet som reglerne i Canada foreskriver? spurgte han.

Den japanske premierminister ville også være tvunget til at gå i isolation, hvis han vendte tilbage fra et møde i USA.

Et nyt G7-møde vil eventuelt kunne finde sted i weekenden inden FN’s Generalforsamling, der begynder den 15. september, eller eventuelt efter det amerikanske præsidentvalg i november.

Det er allerede i kalenderen, at G-20 mødes i november i Riyadh i Saudi Arabien.

Donald Trump har angiveligt også drøftet mødet med Frankrigs præsident Emmanuel Macron, der efterfølgende har udsendt en meddelelse om, at det er vigtigt, at alle regeringscheferne deltager, og at han næppe ville være kommet, hvis ikke kansler Angela Merkel var kommet.

G7 er en organisation uden egentligt ansatte, hovedkvarter eller budget. Det er et forum, hvor en række af verdens førende industrinationer mødes. G’et står for “gruppe”.

Der er topmøde en gang om året. Lederne fra medlemslandene mødes på skift i landene og diskuterer emner, der står højt på den internationale dagsorden.

G7 har aner tilbage til 1975, hvor gruppen af de seks store og dominerende industrilande, USA, Storbritannien, Frankrig, Vesttyskland, Italien og Japan, blev oprettet. Det var G6. Canada kom med i 1976.

Rusland blev tilføjet i 1998, men blev ekskluderet på grund af annekteringen af Krim-halvøen i 2014.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s