Hvad med G-7

Trump Indien

USA’s præsident, Donald Trump, vil udskyde G7-topmødet fra juni og invitere Australien, Indien, Rusland og Sydkorea med.

Det oplyste præsident Trump natten til søndag dansk tid om bord på præsidentflyet Air Force One på sin tur hjem til Washington D.C fra Cape Canaveral i Florida, hvor han havde overværet opsendelsen af SpaceX shuttle – USA’s første raketaffyring siden 2011.

Trump siger, at G7-topmødet i sit nuværende format “er en meget forældet gruppe af lande”. Trump ønsker at Ruslands Putin deltager: ”Jeg føler ikke, at G7 på behørig vis repræsenterer, hvad der sker i verden” sagde han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

G7-topmødet skulle oprindeligt havde fundet sted i marts. Men Coronaepidemien verden over betød, at mødet måtte udsættes i første omgang til juni, hvor det skulle have fundet sted på Camp David, præsidentens landsted, uden for Washington D.C.

Trump sagde tidligere i maj, at han hellere vil have et personligt møde med lederne fra G7-landene, Tyskland, Storbritannien, Frankrig, Italien, Japan og Canada, end at holde et videomøde.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, meddelte lørdag at hun ikke ville deltage i topmødet grundet den “pandemiske situation”.

Den canadiske premierminister, Justin Trudeau, havde inden aflysningen tilkendegivet, at “There are significant health preoccupations that we have around holding an in-person meeting” Skulle vi så gå I selvisolation, når vi vendte tilbage fra mødet som reglerne i Canada foreskriver, spurgte han.

Den japanske premierminister ville også være tvunget til at gå i isolation, hvis han vendte tilbage fra et møde i USA.

Et nyt G7-møde vil eventuelt kunne finde sted i week-enden inden FN’s Generalforsamling, der begynder den 15. september, eller eventuelt efter det amerikanske præsidentvalg i november.

Det er allerede i kalenderen, at G-20 mødes i november i Riyadh i Saudi Arabien.

Donald Trump har angiveligt også drøftet mødet med Frankrigs præsident Emmanuel Macron, der efterfølgende har udsendt en meddelelse om, at det er vigtigt, at alle regeringscheferne deltager, og at han næppe ville være kommet, hvis ikke kansler Angela Merkel var kommet.

G7 er en organisation uden egentligt ansatte, hovedkvarter eller budget. Det er et forum, hvor en række af verdens førende industrinationer mødes. G’et står for “gruppe”.

Der er topmøde en gang om året. Lederne fra medlemslandene mødes på skift i landene og diskuterer emner, der står højt på den internationale dagsorden.

G7 har aner tilbage til 1975, hvor gruppen af de seks store og dominerende industrilande, USA, Storbritannien, Frankrig, Vesttyskland, Italien og Japan, blev oprettet. Det var G6. Canada kom med i 1976.

Rusland blev tilføjet i 1998, men blev ekskluderet på grund af annekteringen af Krim-halvøen i 2014.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s