Fonsmark-prisen

Henning Fonsmark

Sognepræst Kathrine Lilleør, cheføkonom og vicedirektør i Cepos, Mads Lundby Hansen og fhv. minister og folketingsmedlem for de Konservative, Per Stig Møller. Det er de tre, som Den Berlingske Fonds bestyrelse nu har nomineret til Fonsmark-prisen 2020.

Prisen blev indstiftet i denne vinter og er på 250.000 kroner. Den uddeles årligt til en person, som har bidraget mere end de fleste til den borgerlige idédebat. Som har peget på borgerlige løsninger på samtidens problemer og udfordringer, leveret nytænkning – eller som er gået forrest i et opgør med vedtagne sandheder og sædvaner.

Fonsmark-prisen har taget sit navn efter Henning Fonsmark (1926-2006), Berlingskes chefredaktør 1976-82 og i sin samtid netop en borgerlig tænker af den karat, som Fonsmark-prisen er tiltænkt.

Med mit personlige kendskab til Henning Fonsmark vil jeg tro, at han ville have modsat sig at en pris med hans navn blev givet til Per Stig Møller.

Den fhv. konservative politiker Per Stig Møller er nok blevet gammel, men når han i sin alderdom forlanger ”kapitalismekritik”, er det ikke fordi han er blevet senil. Udover hans diskutable personlige egenskaber og karakter, har han altid været en desorienteret vindbøjtel. Belæst, tænksom og velskrivende, javel, men aldrig med et fast standpunkt i forhold til skiftende ideologiske strømninger.

Per Stig Møller har et væsentligt medansvar for det Konservative Folkepartis stadig uafklarede holdning til liberal individualisme og social kollektivisme. Per Stig Møllers bidrag til forvirringen og opfordring til at finde middelvejen mellem Adam Smiths liberalisme og Maos marxisme, betyder, at partiet stadig famler efter sit politiske ståsted i forhold til udfordringer som (velfærds)staten, EU, USA, Kina og Rusland. Til gengæld har partiet lagt sig fast på ambitiøse klimamålsætninger – koste hvad det vil. Den holdning havde Per Stig Møller også som miljøminister, hvor han til overraskelse for partiets støtter i dansk erhvervsliv overhalede radikale og venstrefløjen indenom!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s