Regeringen vil lukke forbrændingsanlæg

Amager-Bakke

Flere af Danmarks 26 forbrændingsanlæg skal lukke helt, hvis det står til klimaminister Dan Gigabyte Jørgensen, fordi der er brug for at få skåret sektorens overkapacitet fra og minimere mængden af plast, som ryger med i ovnen. Derfor vil regeringen forbyde importen af affald og effektivisere de resterende anlæg, der måtte være tilbage efter nedskæringen.

Affaldsimporten kan dog ikke bare forbydes, fordi varen frit kan handles på det indre marked i EU, og ministeren kan endnu ikke sætte et præcist tal på, hvor mange forbrændingsanlæg, der skal lukkes. I 2016 var der en samlet overkapacitet i forbrændingssektoren på 700.000 ton.

Dansk Affaldsforening

Stop for import af affald vil ifølge Mikkel Brandrup, direktør i Dansk Affaldsforening, resultere i højere varmepriser og miljøbelastning.

Et komplet stop for affaldsimport i Danmark vil ikke være en miljø- og klimavenlig beslutning.

Hvis Danmark stopper for import af affald fra udlandet, som klimaminister Dan Jørgensen (S) foreslår, vil det resultere i større miljøbelastning i andre lande og højere energipriser for danske kunder.

De danske varmeværker importerer hvert år tonsvis af affald fra udlandet, fordi de har reservekapacitet.

Dan Jørgensen er ligeglad

Det vil klimaminister Dan Jørgensen (S) sætte en stopper for. Det siger han i forbindelse med forhandlingerne om en klimahandlingsplan.

Ministeren kalder det “tudetosset”, at Danmark med store grønne ambitioner vil importere affald, som ofte indeholder meget plastik, til afbrænding.

Men et komplet stop for affaldsimport i Danmark vil ifølge Mikkel Brandrup ikke være en miljø- og klimavenlig beslutning. Alternativet vil i mange lande være, at man graver affaldet ned, hvilket både belaster miljø og klima.

Brandrup understreger, at danske affaldsenergianlæg er blandt de mest effektive og miljøvenlige i verden, og målet er at finde en balance, så de danske affaldsenergianlæg på sigt kun afbrænder dansk affald.

Har Dan Jørgens taget Københavnslobbyen i ed?

Amager Ressourcecenter (ARC) – skibakken i København – kan tjene som illustration af problemerne. Da det tilbage i 2016 gik op for bygherrerne, at forbrændingsanlægget var overdimensioneret, blev det besluttet, at ARC fik mulighed for at brænde op til 440.000 tons affald og biomasse af, som ikke stammer fra de fem ejerkommuner, herunder ved import af affald.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s