Er tiden inden til at revurdere vores forhold til Kina?

yuan dollar

Ritzau har rapporteret, at ifølge Bloomberg News fremgår det af en fortrolig efterretningsrapport, at Kina dækker over omfanget af virusudbruddet, og har underrapporteret både antallet af smittede og døde.

Har Kina løjet om corona-epidemiens omfang?

I USA har den republikanske senator Ben Sasse, udtalt, at ”det kinesiske kommunistparti har løjet, lyver og vil forsætte med at lyve om coronavirus for at beskytte regimet”.

Ifølge republikaneren Michael McCaul, der er medlem af efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus, er Kina “ikke en troværdig partner” i kampen mod Covid-19:

”De løj over for omverdenen om spredning af virusset mellem mennesker, lukkede munden på læger og journalister, som forsøgte at fortælle sandheden, og nu skjuler de tilsyneladende de præcise tal for personer, der er ramt af denne sygdom”, siger McCaul ifølge nyhedsbureauet AFP.

Gennem en måned gjorde det kinesiske kommunistparti alt, hvad det kunne for at censurere alle informationer om Covid-19 udbruddet, i stedet for at bekæmpe smitten. Efter at præsident Xi Jinping havde erklæret “folkekrig” mod epidemien den 20. januar, opsporede den kinesiske sikkerhedstjeneste 5.111 tilfælde af “fabrikation og bevidst udbredelse af falsk og skadelig information”. De kinesiske menneskerettighedsforkæmpere dokumenterede flere typer af afstraffelse, herunder varetægtsfængsling, forsvinden, bøder, forhør, tilståelser under tvang og “opdragende reprimander”.

Siden løj Kina om det reelle antal døde.

Udbruddet

Udbruddet af det nye coronavirus begyndte i Kinas Hubei-provins i slutningen af 2019 (måske allerede i oktober 2019), men blev først rapporteret til WHO i begyndelsen af januar 2020.

Mens coronavirus hærger over hele Europa, rapporterer et voksende antal lande, at medicinsk udstyr, der er doneret af eller købt fra Kina, er fejlbehæftede, mangelfuldt og ubrugeligt.

Rapporterne skaber alvorlig tvivl om den PR-indsats, som den kinesiske præsident Xi Jinping og hans kommunistiske parti har iværksat med henblik på til at fremstille Kina som verdens nye humanitære supermagt.

Kinesisk medicinsk udstyr

Den 28. marts blev Holland tvunget til at trække 1,3 millioner ansigtsmasker produceret i Kina tilbage, fordi de ikke opfyldte minimumssikkerhedsstandarderne for medicinsk personale. De såkaldte KN95-masker er et billigere kinesisk alternativ til den amerikanske standard N95-maske, der i øjeblikket er en mangelvare over hele verden. KN95 sidder ikke lige så tæt i ansigtet som N95, hvilket muligvis eksponerer medicinsk personale for coronavirus.

I Spanien har Sundhedsministeriet oplyst, at 640,000 corona-virus tests, ministeriet havde købt af en kinesisk leverandør, var fejlbehæftede. Hertil kommer 1 million tests, der den 30. marts var leveret fra en anden kinesisk leverandør, også var fejlbehæftede.

I Tjekkiet har netmediet iRozhlas (https://www.irozhlas.cz/) rapporteret, at 300.000 kinesiske corona testkits havde en fejlrate på 80 pct. Det tjekkiske sundhedsministerium havde ellers betalt 2,1 mio. dollars for udstyret.

Holdningen hos britiske konservative

“Den brutale sandhed er, at Kina ignorerer de normale adfærdsnormer på alle områder – fra sundhedsydelser til handel og fra valutamanipulation til intern undertrykkelse. Alt for længe har mange lande gjort gode miner til slet spil i et desperat håb om at opnå handelsmæssige fordele.  Når vi har klaret den forfærdelige corona-pandemi, er det bydende nødvendigt, at vi alle overvejer vores forhold til Kina, og baserer det på et meget mere afbalanceret og ærligt grundlag”. Det siger den tidligere leder af Det britiske konservative parti, Iain Duncan Smith.

Danmarks holdning til Kina

Danske politikere har hidtil udvist en bemærkelsesværdig positiv holdning til Kina. Samtidig har man ikke holdt sig tilbage i debatten, og i danske aviser har det ikke skortet på kritik af USA og præsident Trumps handelskrig med Kina.

Vi har også fra officielt dansk hold ved mange lejligheder set en underdanig respekt for Kina praktiseret. Skiftende regeringer glemmer ikke, at Kina er Danmarks 6. vigtigste eksportmarked. Det gælder i forhold til Tibetsagen, håndteringen af Dalai Lama og et uklædeligt sleskeri omkring de kinesiske Panda-bjørne i Københavns ZOO.

Grønland og Færøerne?

Kun i forbindelse med Grønland og Færøerne har Danmark – meget diskret – gjort fælles sag med USA og lagt afstand til Kina.

I sagen om Huawei og opbygningen af 5G internet på Færøerne fik piben en anden lyd. Pludselig lød det fra hidtil Kina-venlige aviser, at vi skulle stå fast mod Kinas ”mafiametoder”.

5G er den næste generation af globalt internet. Her spiller Huawei, der er verdens største producent af telekommunikationsudstyr, en afgørende rolle. Huawei og Ericsson anses for førende indenfor 5G, mens Nokia, ZTE, Qualcomm og Cisco halter efter. Andre 5G-selskaber er AT& T, China Mobile, Samsung og Verizon Communications.

Når 5G er så interessant et vækstmarked, er det fordi, teknologien understøtter fremtidige styrkeområder som kunstig intelligens (artificial intelligence, AI), robotteknologi og Internet of things (IoT) udover ekstreme høje hastigheder på internettet.‎

Frygt for, at kinesiske myndigheder vil bruge Huawei til spionage, har medført, at virksomheden er blevet udelukket fra flere markeder i Vesten.

På Færøerne står Huawei allerede for det eksisterende 4G-net, og har formentlig også på 5G det bedste udstyr til den bedste pris. Kineserne er simpelthen længst fremme, samtidig med at de bruger store summer på forskning.

Straftold

Inden udbruddet af corona-pandemien så det ud til, at handelskrigen mellem USA og Kina var bragt under kontrol. Krigen startede den 1. august 2019, hvor USA annoncerede en straftold på ti pct. på kinesiske varer for ca. 300 mia. dollar fra 1. september. De kinesiske myndigheder svarede igen ved at suspenderet indkøb af amerikanske landbrugsprodukter.

USA har været kritiseret for, at ved at lægge told på en lang række kinesiske varer overhører USA fuldstændig erhvervslivets og EU’s bekymringer. Problemet er, at dem, der påstår, at præsident Donald Trump startede handelskrigen med Kina, har fået noget galt i halsen.

Selvom Kina blev medlem af WTO i 2001, har det ikke afholdt Peking fra i årevis at føre økonomisk krig mod USA og andre Vesteuropæiske lande – stjålet intellektuelle rettigheder, tvunget udenlandske firmaer, der ville gøre forretninger i Kina, til at overføre teknologi og statssubsidieret kinesiske firmaer i unfair konkurrence med amerikanske og andre udenlandske virksomheder.

Manglende tillid til det multilaterale system

I Danmark er bekymringen også gået på, om Danmark og EU ville blive trukket med ind i Trumps strid med Kina. Af uransagelige grunde har man fra dansk side været bekymret for, at det multilaterale system i handelsorganisationen WTO ville smuldre. Herved har man valgt at ignorere, at WTO forlængst havde udspillet sin rolle.

Hidtil har USA-kritikerne i Danmark og i andre europæiske lande været blind for, at ”Made in China 2025” udgør den absolut største trussel mod USA og andre vestlige lande. ”Made in China 2025” har det er erklærede mål, at Kina om få år skal være den dominerende globale aktør inden for 10 strategiske industrier.

Men der er findes også en anden strategi: “Den nye Silkevej”, hvor Kina i de kommende år bruge 9500 milliarder kroner på at skabe en transportkorridor med et omfattende netværk af moderne jernbanenet og infrastruktur fra Asien til Europa, som vil passere igennem så mange lande, der ikke har adgang til havet, og som derfor vil blive økonomisk afhængige af Kina.

Inden 2030 vil de overhale USA som verdens største økonomi, lyder vurderingen fra flere eksperter ifølge Bloomberg.

Efter coronapandemien bør vi gøre fælles sag med USA i krigen mod Kina

Hvorfor har Danmark lurepasset i forhold til Kina?

Ét er spionage, cyber security og corona, men alle danske firmaer med blot perifer berøring af det kinesiske marked, kan bekræfte berettigelsen af den amerikanske kritik af Kinas ageren på de globale markeder.

Alle danske virksomheder, der har prøvet at handle i Kina, kan bekræfte hvad præsident Trumps højre hånd i handelsspørgsmål, Peter Navarro, Director of Trade and Manufacturing Policy, har argumenteret for i de amerikanske handelsforhandlinger:

Frihandel uden toldsatser kunne være relevant i en ideel verden med fri konkurrence på lige vilkår. Verden er imidlertid ikke ideel. I konkurrencen med Kina og visse andre lande, er USA og EU-landene oppe mod industrispionage, regulært snyd og bedrag, kopiering, plagiering og tyveri af intellektuel ejendomsret, urimelige vilkår om overførsel af teknologi, statskapitalisme og virksomheder, der dumper markeder med regeringsfinansiering i ryggen samt udbredte valutamanipulationer.

 

One thought on “Er tiden inden til at revurdere vores forhold til Kina?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s