Donald Trump modtager den irske taoiseach i Det Hvide Hus

Leo Varadkar

Præsident Donald Trump har torsdag den 12. marts 2020 forud for St. Patricks Day den 17. marts modtaget den irske premierminister (taoiseach) i West Wing lobbyen i Det Hvide Hus i forbindelse med den traditionelle årlige fejring den rige historie og stærke bånd mellem De Forenede Stater og Irland, hvor præsidenten modtog den obligatoriske skål med tre-bladet Hvid-Kløver (shamrocks), et billede på den hellige tre-enighed, og samtidig Irlands national-symbol.

I øjeblikket er Leo Varadkar, leder af partiet Fine Gael, fungerende statsminister i Irland, hvor det efter valget den 8. februar til det irske parlament, Dáil, hvor regeringen mistede sit flertal som følge af Sinn Féins stærke fremgang, endnu ikke er lykkedes at danne en ny regering.

Regeringsforhandlingerne kan ende med en regeringskoalition mellem Fianna Fáil, Fine Gael og enten Green Party eller Sinn Féin, hvor posten som taoiseach roterer mellem partilederne.

Præsident Trump og Leo Varadkar havde også et møde i Det Ovale Værelse efterfulgt af et længere bilateralt møde.

Det må antages, at COVID-19 og det amerikanske indrejseforbud af personer fra Schengen – og altså ikke Storbritannien – har været vendt på mødet med den irske premierminister.

Afbuddet

Præsident Trump har samtidig besluttet at springe Kongressens årlige St. Patrick’s Day frokost på Capitol Hill.

Afbuddet begrundes af præsidentens talsmand, vicepressesekretær Judd Deere, med, at Demokraternes leder af Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, har valgt at rive nationen fra hinanden med sine handlinger og sin retorik. Derfor vil præsidenten ikke deltage i begivenheder, hvor Pelosi vælger at fremkalde uenighed.

Udover Demokraternes forsøg på at fælde præsidenten gennem en rigsretssag, er anledningen til Trumps aversion mod Pelosis selskab, utvivlsomt Nancy Pelosis demonstrative overrivning af Trumps State of The Union-tale den 5. februar 2020.

Det er heller ikke undgået Trumps opmærksomhed, at formanden for Repræsentanternes Hus undlod de traditionelle formuleringer om, at det var ”et privilegium” og ”en meget stor ære” at introducere USA’s præsidents redegørelse for nationens tilstand.

Senest er Donald Trump blevet fortørnet over Demokraternes og visse mediers forsøg på at miskreditere indsatsen mod corona-virussen. Trump fremhæver, at tidligt lukkede grænserne til corona-ramte områder, at vicepræsident Pence leder den task force, der effektivt og resolut håndterer virus-situationen

Tradition siden 1983 og Tip O’Neill

St. Patrick-frokosten har været en fast tradition siden den navnkundige formand for Repræsentanternes Hus, demokraten Thomas Phillip “Tip” O’Neill Jr. I 1983 inviterede præsident Ronald Reagan til Capitol Hill i anledning af St. Patrick.

Sidste år kunne man trods de politiske spændinger ellers iagttage en næste hjertelig stemning ved St. Patrick-frokosten på Capitol Hill med deltagelse af præsident Trump og Leo Varadkar sammen med formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pilosi.

Nancy Pelosi havde umiddelbart inden frokosten for første gang afvist tanken om en rigsretssag mod præsidenten som en mulig opfølgning på særanklager Robert Muellers Ruslands-undersøgelse. En rigsretssag ville være ødelæggende for landets sammenhæng. Hvis der ikke var tale om forhold, der var overbevisende og overvældende betydningsfulde for begge partier, mente Pilosi ikke, at det var en vej man skulle gå ned af, fordi det ville dele landet: ”Medmindre der kommer noget, der er så tungtvejende og overvældende, og som samtidig kan få tværpolitisk opbakning, så tror jeg ikke, at man skal gå den vej”.

Under frokosten i 2019 kom Donald Trump faktisk med nogle kordiale bemærkninger om de irsk-amerikanske forbindelser og om Nancy Pilosis irske bedsteforældre.

Markeringen af St. Patrick’s Day

Både i Irland er markeringen af St. Patricks Day med parader og festivaler blevet aflyst, men spændingerne mellem den republikanske præsident og det demokratiske flertal i Huset ville ikke under normale omstændigheder have forhindret, at der overalt i USA (og i Irland og mange andre lande) ville være afholdt fester og parader m.v. med irske temaer. Mange vil uanset COVID-19 og hvad bringe sig i den rette stemning ved at iføre sig grønt tøj, grønne hatte, drikke irsk whiskey og (masser af) grønt øl og indtage alskens grønfarvede snacks og madvarer.

Irske pubber giver den gas og selvom de traditionelle enorme parader i New York og Chicago er aflyst, vil man overalt se det irske grønne, orange og hvide irske flag, kløversymboler, slanger (som St. Patrick fordrev fra den grønne ø) og harper.

Leprechauns

Desuden vil man på St. Patricks Day kunne støde på gryder af ”guld” og mærkelige grønklædte alfeagtige gnomer – Leprechauns.

En leprechaun er et irsk fabelvæsen, der især i USA forbindes med St. Patrick’s Day og irsk kultur. De små grønne, skæggede mænd med de store grønne hatte spiller nogenlunde samme rolle som vores (drille)nisser, der er kendt for at have et ubehageligt temperament. De er de mest sparsommelige eventyrevæsner (bortset fra drager), og de vogter nidkært de store gryder af guld, ethvert barn ved findes for enden af alle regnbuer.

Amerikanske børsfolk er glade for illustrative betegnelser – tænk bare på “bull” and “bear” market – og på Wall Street er en Leprechaun en virksomhed, der er mindre transparent og forsøger at skjule de reelle indre værdier, og (måske) undervurderet på børsen og derfor (måske) er et godt køb.

I den nuværende situation hvor kurserne på Wall Street og verdens finansmarkeder falder som men sten, vil det imidlertid være svært at finde en ægte Leprechaun-virksomhed.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s