Når mandschauvinisme bekæmpes med alle midler

Peter Aalbæk Jensen

Nanna Frank Rasmussen, der er formand for Danske Filmkritikere, anklagede i 2018 Zentropa-direktør Peter Aalbæk Jensen for sexchikane. Senere fulgte Politiken op med ni kvinder, der gik frem og fortalte om grænseoverskridende opførsel på Zentropa.

Zentropa

Den efterfølgende debat om mandschauvinisme i dansk film sendte specielt Peter Aalbæk Jensen og Zentropa ud i massiv #MeToo-modvind.

Da Arbejdstilsynet undersøgte arbejdsforholdene på Zentropa, fandt man dog ikke nogen anledning til at udtale kritik, og Peter Aalbæk Jensen kom herefter tilbage på filmselskabet.

Peter Aalbæk Jensen

I en række blogindlæg på det danske filmmagasin Ekkos site, ekkofilm.dk, har Peter Aalbæk Jensen siden anmeldt filmanmeldere, men det er slut nu, efter at han er blevet mødt med kritik efter et indlæg, hvor han skriver om filmkritikeren Nanna Frank Rasmussen. Peter Aalbæk Jensen er stoppet som skribent hos Ekko, men har i en mail til Ekko forsvaret sig med, at han i bloggen blot giver Nanna Frank Rasmussen igen med samme mønt.

Selvangivelse om kønsfordeling

Kvinders ligestilling og bekæmpelse af mandschauvinisme fylder noget i den danske filmverden. Det har således givet anledning til kritik, at filmbranchens organisationer, heriblandt Producentforeningen og Danske Filminstruktører, sammen med Det Danske Filminstitut, har besluttet at gøre en ”Selvangivelse om kønsfordeling” obligatorisk for filmproducenter, der ønsker at modtage støtte.

Selvangivelsen har været en forsøgsordning gennem et års tid, men bliver nu en forudsætning for at kunne modtage produktionsstøtte. Den skal rumme oplysninger om køn på alle centrale funktioner på filmholdet bag filmen, på hvem der siger replikkerne i handlingen, og endelig skal der også redegøres for lønforskelle.

Blekingegadebanden

Peter Øvig Knudsen har i bogen om Blekingegade-banden dokumenteret hvordan kvinderne i Kommunistisk Arbejdskreds, KAK, i 1977 indledte en kønskampagne som reaktion på en påstået udbredt mandschauvinisme i gruppen. Mænd brød sammen under “bønnemøder”, og der blev uddelt hjemmeopgaver i kvindelitteratur – og tørre tæsk. Det berettes således, at en af beboerne i Godthåbsvejkollektivet havde vist sig uimodtagelig for kritik af hans mandschauvinisme. Kvinderne anklagede ham for, at de havde set ham ”glo tomt og uforstående” på et fotografi af et indisk forældrepar med en velnæret dreng og hans udsultede tvillingesøster på skødet.

Raseriet i kvindegruppen voksede: ”Hans infame tilsvininger af kvinder – fordi de er kvinder – runger endnu i vores ører, så vi ikke kan sove for dem,” skrev én. Det endte med at hele flokken af kvinder korporligt afstraffede den afstumpede bavian. Der foreligger intet præcist om omfanget af tævene. En beboer i kollektivet fortæller dog, at misdæderen blødte efter overfaldet.

Fra et kollektiv på Vesterbro i 1970’erne

Det var en tid, hvor der var 0-tolerance overfor enhver påstået kvindeundertrykkelse. Forfatteren Erling Jepsen beskriver i romanen ”Hjemmefra – Familiehemmeligheder 2” et kollektiv på Vesterbro i 1970’erne, hvor de kvindelige beboere på husmødet beklager sig over, at en mandlig beboer har for tidlig sædafgang, og en anden opfordrede til, at de i solidaritet skulle spise som de hungerramte i den tredje verden.

https://www.berlingske.dk/aok/filminstruktoers-telefon-holdt-op-med-at-ringe-foeler-sig-mobbet-ud-af-sin

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s